wtorek, 28 października 2014

Sałatka z buraków i kaszy gryczanej

Niby nic zaskakującego, ale to jeden z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie nadwyżki ugotowanej kaszy gryczanej. W sezonie jesienno-zimowym praktycznie zawsze mam upieczone kilka buraków (wykorzystuję każde odpalenie piekarnika i dorzucam gdzieś z boku kilka sztuk zawiniętych w folię), a buraki i kasza gryczana jak wiadomo lubią się baaaardzo.
To danie sprawdza się w roli przekąski, sycącej sałatki (idealne drugie śniadanie), lub szybkiego obiadu (np w duecie z gęstą, gorącą zupą). Tu w proporcjach takich, że buraki górują nad kaszą - taką lubię najbardziej. Sałatka zwyczajna, prosta i pyszna.




Sałatka z buraków i kaszy gryczanej


Składniki:
(dla 1-2 osób)

  • 2 buraki
  • 1/2-3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, niepalonej
  • 70 g sera koziego lub słonego owczego (u mnie twardy kozi)
  • garść orzechów włoskich
  • spora garść ulubionej sałaty (u mnie młody szpinak i rukola)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • kiełki (rzodkiewki, brokuła lub fasolki  mung)


Przygotowanie:
Jeśli kaszę gotujemy specjalnie, to podprażamy ją chwilę w garnku z grubym dnem, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia wody.
Buraczki KONIECZNIE potrzebne tu będą pieczone - w łupinach, zawinięte w folię aluminiową, pieczone w 180-200 st około godziny (czas zależny od wielkości buraków)... Takie są najbardziej aromatyczne.
Buraki obieramy, kroimy na kawałki wielkości kęsa, mieszamy z kaszą, podprażonymi na suchej patelni orzechami, sałatą i startym (lub pokruszonym) serem.
Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, kiełkami i ...jemy :)







2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki:)Najczęściej pieczone warzywa łączę z pęczakiem,ale nie tylko.A buraki kocham:)No i przypomniałaś mi,że kiełki nastawiam, nastawiam i nastawić nie mogę...:)

    OdpowiedzUsuń