piątek, 29 maja 2015

Makaron szparagowy z pomidorowym pesto

Makarony warzywne to odkrycie ostatnich kilku lat, a przynajmniej ja znam je dopiero od takiego czasu. Oczywiście takie pomysły podobają mi się bardzo, bo uwielbiam włoską kuchnię, uwielbiam zabawę przy garnkach i ... wiecznie walczę z dodatkowymi kilogramami. Próbowałam już marchewkowych cukiniowych, ale szparagowy to mój chwilowy nr 1.  Nic dziwnego - maj to dla mnie zawsze szparagowe natręctwo :)
Takie danie nie zapycha tak jak tradycyjna włoska pasta, więc świetnie się sprawdzi w roli przystawki, czy obiadu osoby dietującej... nie mówiąc już o tych, którzy unikają glutenu.
Z kremowym sosem (mimo braku sera) z pesto z suszonych pomidorów smakuje BOSKO...

Poniżej przepis na to danie w formie gorącego posiłku (bo w tej formie je najbardziej lubię), ale chętnym poszerzyć temat polecam przepis na surowe tagliatelle Marty z Jadłonomii KLIK (oczywiście REWELACYJNY :) lub sałatkę z surowymi białymi szparagami, o której pisałam w zeszłym roku KLIK.




Makaron szparagowy z pomidorowym pesto


Składniki:
(dla 2-3 osób)

  • 1 pęczek  zielonych szparagów
  • ok. 3 kopiaste łyżki pesto z suszonych pomidorów PRZEPIS (ewentualnie gotowe)
  • 2-3 łyżki gorącej wody z gotowania szparagowego makaronu
  • sól, pieprz lub chilli

do posypania:
  • parmezan
  • świeża bazylia lub oregano
  • pestki dyni


Przygotowanie:
Całą zabawę zaczynamy od przygotowania pesto KLIK
W garnku wstawiamy wodę na "makaron".
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (jasna część o wyraźnie innej, wyczuwalnej pod nożem twardości) i zwykłą obieraczką do warzyw robimy makaron tj. "obieramy" szparagi na długie paski (oszczędzając główki).
Szparagowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i krótko gotujemy (1-2 minuty)
Pesto mieszamy w misce z odrobiną gorącej wody z gotowania szparagów (zrobi się kremowo mleczne i lepiej połączy z "makaronem")
Dokładamy do sosu gorące szparagowe nitki, mieszamy i dopiero wtedy nakładamy na talarze.

Podajemy posypany solą, pieprzem, pestkami dyni, świeżymi ziołami lub serem typu parmezan.





Szparagowe<3Love

5 komentarzy:

  1. Jem oczami:)) Super pomysł,by podać makaron szparagowy z pesto pomidorowym. Będę to jadała już wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Agnieszko, zaglądnij do poczty. Miła niespodzianka:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłam! Makaron i pesto prima sort! Pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń