Najsmaczniejsza oczywiście taka przyrządzona z jak najlepszych, słodkich pomidorów... czyli pod koniec sezonu szparagowego. Pyszna zapowiedź lata :)
Sałatka ze szparagami, na modłę włoską
Składniki
(dla 2-4 osób)
- 1 pęczek białych szparagów
- 2-3 niewielkie lub średnie pomidory malinowe (lub 2-3 garście słodkich koktajlowych)
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 1-2 garści ulubionych oliwek ( u mnie Kalamata)
- ulubiona sałata (u mnie masłowa i rukola)
- sól, pieprz
- jak najlepszej jakości oliwa z oliwek (u mnie pozostała zalewa po suszonych pomidorach czyli oliwa aromatyzowana pomidorami, czosnkiem i rozmarynem)
- świeża bazylia do posypania (można pominąć)
Szparagi obieramy obieraczką do warzyw (poniżej łebka płytko a im bliżej końcówki tym głębiej).
Kroimy na 1-2 cm kawałki (łebki zostawiamy całe).
Zalewamy niewielką ilością wrzątku (tylko tyle by przykryć szparagi, delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem kilka minut.
Odcedzamy.
W dużej misce układamy kolejno sałatę porwaną na kawałki sałatę, pokrojone w grubą kostkę pomidory, porwaną na kawałki mozzarellę, szparagi i oliwki.
Tuż przed podaniem polewamy/skrapiamy dobrą oliwą z oliwek, posypujemy bazylia i pieprzymy (ewentualnie jeszcze delikatnie solimy).
Mieszamy przed nałożeniem na talerze.
Jak się patrzy na taką sałatkę to od razu bardziej czuć wiosnę ;) Wygląda przepysznie, a zawierając takie składniki to musi tak smakować ;)
OdpowiedzUsuńJak się patrzy na taką sałatkę to od razu bardziej czuć wiosnę ;) Wygląda przepysznie, a zawierając takie składniki to musi tak smakować ;)
OdpowiedzUsuńKolorowo, zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńnie ma to tamto
OdpowiedzUsuń