piątek, 22 maja 2015

Sałatka ze szparagami, na modłę włoską

Świetne samodzielne lekkie danie lub dodatek obiadowy idealny do dań kuchni włoskiej (np. makaronu, ravioli czy risotta). Prościutkie i oczywiste zestawienie, typowo włoskich składników, przypadnie do gustu niemal każdemu. Nie wymaga przyrządzania sosu  (dobra oliwa sprawdzi się tu wystarczająco dobrze), ale jeśli bardzo chcemy możemy ją podać z sosem z dodatkiem pesto - jak w TEJ sałatce szparagowej, o której pisałam w zeszłym roku.
Najsmaczniejsza oczywiście taka przyrządzona z jak najlepszych, słodkich pomidorów... czyli pod koniec sezonu szparagowego. Pyszna zapowiedź lata :)





Sałatka ze szparagami, na modłę włoską


Składniki
(dla 2-4 osób)

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2-3 niewielkie lub średnie pomidory malinowe (lub 2-3 garście słodkich koktajlowych)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g) 
  • 1-2 garści ulubionych oliwek ( u mnie Kalamata)
  • ulubiona sałata (u mnie masłowa i rukola)
  • sól, pieprz
  • jak najlepszej jakości oliwa z oliwek (u mnie pozostała zalewa po suszonych pomidorach czyli oliwa aromatyzowana pomidorami, czosnkiem i rozmarynem)
  • świeża bazylia  do posypania (można pominąć)

Przygotowanie:
Szparagi obieramy obieraczką do warzyw (poniżej łebka płytko a im bliżej końcówki tym głębiej).
Kroimy na 1-2 cm kawałki (łebki zostawiamy całe).
Zalewamy niewielką ilością wrzątku (tylko tyle by przykryć szparagi, delikatnie solimy i gotujemy pod przykryciem kilka minut.
Odcedzamy.
W dużej misce układamy kolejno sałatę porwaną na kawałki sałatę, pokrojone w grubą kostkę pomidory, porwaną na kawałki mozzarellę, szparagi i oliwki.
Tuż przed podaniem polewamy/skrapiamy dobrą oliwą z oliwek, posypujemy bazylia i pieprzymy (ewentualnie jeszcze delikatnie solimy).
Mieszamy przed nałożeniem na talerze.




Szparagowe<3Love

3 komentarze:

  1. Jak się patrzy na taką sałatkę to od razu bardziej czuć wiosnę ;) Wygląda przepysznie, a zawierając takie składniki to musi tak smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak się patrzy na taką sałatkę to od razu bardziej czuć wiosnę ;) Wygląda przepysznie, a zawierając takie składniki to musi tak smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo, zdrowo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń