Zapiekane bakłażany i aromatyczny farsz to sprawdzony patent na pyszny posiłek.
Pomysłów na farsz jest zatrzęsienie, ale dziś u mnie królują pomidory ... bo pomidory i bakłażan to związek idealny :) Dzisiejsze zapiekane bakłażany to proste danie we włoskim stylu, w którym zamiast makaronu mamy poczciwą kaszę jaglaną. Proste, zdrowe i pyszne.
Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną w pomidorach
Składniki:
(dla 4-6 osób)
- 3 niewielkie bakłażany
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 niewielka marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych 400 ml (kartonik pasaty pomidorowej lub 5 sztuk świeżej mięsistej limy)
- ok 8 sztuk suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- świeża bazylia lub oregano
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na podłużne połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (uważając żeby nie przerwać skórki), solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy ok 20-25 min. w 200st.
Suchą kaszę wsypujemy do garnka i prażymy kilka minut (aż zacznie orzechowo pachnieć) i zalewamy podwójną ilością wody (w tym przypadku 2 szklanki)
cebulę kroimy w kostkę/półplasterki i podsmażamy na małej ilości oliwy.
Dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy i dusimy kilka minut.
Zalewamy warzywa pomidorami i gotujemy (już odkryte) jeszcze chwilę.
Zdejmujemy z ognia.
Do "sosu" dodajemy posiekane suszone pomidory i ugotowaną kaszę.
Z podpieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ (tylko środek, pozostawiając trochę wokół skórki) i
dodajemy do farszu.
Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nadziewamy kaszą wydrążone łódeczki bakłażanów.
Wierzch okładamy plasterkami mozzarelli i zapiekamy ok 15-20 min w 180st.
Podajemy gorące, posypane świeżymi ziołami.
CUDO !! Tyle tu pysznych składników widzę, że jestem pewna pysznego smaku całości :) W sumie to mogłam zrobić coś podobnego na dzisiejszy obiad...
OdpowiedzUsuńpyszne, pożywne danie!
OdpowiedzUsuńKocham bakłażany:) Twoje wyglądają wprost bosko:)
OdpowiedzUsuńWyglądają i smakują bosko! Szybkie, proste i bardzo wartościowe danie! / Kropelka
UsuńMoje bakłażany wyszły bardzo twarde :(
OdpowiedzUsuńZjedliśmy w sumie tylko farsz , który jest przepyszny!!
Nie wiesz co mogłam zrobić zle?
Stosowałam sie do przepisu i podpiekłam.
W sumie w piecu były koło godziny .
Będę wdzięczna za odpowiedz .
Długość pieczenia samych bakłażanów (jeszcze przed nadzianiem) jest mocno zależna od ich dojrzałości i oczywiście wielkości... W wypadku bardzo opornych osobników można go przedłużyć, ale powinno wystarczyć GÓRA 35 minut żeby miąższ był odpowiednio miękki do wybrania łyżką...(oczywiście mówię o ponacinanych, przyprawionych i skropionych oliwą)... Myślę, że tu zawiniła nie sezonowość... Najlepsze są letnie/jesienne, te teraz dostępne są sprowadzane z daleka i zrywane jeszcze przed osiągnięciem szczytowej formy :(
UsuńBardzo dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem bakłażany bedą sezonowe :))
Pozdrawiam
rzeczywiscie zrobilam i zjadlam w piec minut przepyszne☺
OdpowiedzUsuń