piątek, 5 czerwca 2015

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną w pomidorach

Zapiekane bakłażany i aromatyczny farsz to sprawdzony patent na pyszny posiłek.
Pomysłów na farsz jest zatrzęsienie, ale dziś u mnie królują pomidory ... bo pomidory i bakłażan  to związek idealny :) Dzisiejsze zapiekane bakłażany to proste danie we włoskim stylu, w którym zamiast makaronu mamy poczciwą kaszę jaglaną. Proste, zdrowe i pyszne.



Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną w pomidorach


Składniki:
(dla 4-6 osób)
  • 3 niewielkie bakłażany 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 ml (kartonik pasaty pomidorowej lub 5 sztuk świeżej mięsistej limy)
  • ok 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • świeża bazylia lub oregano


Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na podłużne połówki. Miąższ nacinamy w kratkę (uważając żeby nie przerwać skórki), solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy ok 20-25 min. w 200st.
Suchą kaszę wsypujemy do garnka i prażymy kilka minut (aż zacznie orzechowo pachnieć) i zalewamy podwójną ilością wody (w tym przypadku 2 szklanki)
cebulę kroimy w kostkę/półplasterki i podsmażamy na małej ilości oliwy.
Dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy i dusimy  kilka minut.
Zalewamy warzywa pomidorami i gotujemy (już odkryte) jeszcze chwilę.
Zdejmujemy z ognia.
Do "sosu" dodajemy posiekane suszone pomidory i ugotowaną kaszę.
Z podpieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ (tylko środek, pozostawiając trochę wokół skórki) i
dodajemy do farszu.
Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nadziewamy kaszą wydrążone łódeczki bakłażanów.
Wierzch okładamy plasterkami mozzarelli i zapiekamy ok 15-20 min w 180st.
Podajemy gorące, posypane świeżymi ziołami.







7 komentarzy:

  1. CUDO !! Tyle tu pysznych składników widzę, że jestem pewna pysznego smaku całości :) W sumie to mogłam zrobić coś podobnego na dzisiejszy obiad...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham bakłażany:) Twoje wyglądają wprost bosko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają i smakują bosko! Szybkie, proste i bardzo wartościowe danie! / Kropelka

      Usuń
  3. Moje bakłażany wyszły bardzo twarde :(
    Zjedliśmy w sumie tylko farsz , który jest przepyszny!!
    Nie wiesz co mogłam zrobić zle?
    Stosowałam sie do przepisu i podpiekłam.
    W sumie w piecu były koło godziny .
    Będę wdzięczna za odpowiedz .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długość pieczenia samych bakłażanów (jeszcze przed nadzianiem) jest mocno zależna od ich dojrzałości i oczywiście wielkości... W wypadku bardzo opornych osobników można go przedłużyć, ale powinno wystarczyć GÓRA 35 minut żeby miąższ był odpowiednio miękki do wybrania łyżką...(oczywiście mówię o ponacinanych, przyprawionych i skropionych oliwą)... Myślę, że tu zawiniła nie sezonowość... Najlepsze są letnie/jesienne, te teraz dostępne są sprowadzane z daleka i zrywane jeszcze przed osiągnięciem szczytowej formy :(

      Usuń
  4. Bardzo dziękuje za odpowiedź.
    Następnym razem bakłażany bedą sezonowe :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń