Jak u Was się serwuje mizerię? W moim rodzinnym domu dominowała zawsze wersja wytrawna, choć pojawiała się też taka z cukrem... której szczerze nie znosiłam. Kiedy wieki temu, zobaczyłam połączenie ogórków z truskawkami w jakiejś książce z wegetariańskimi przepisami, nie mogłam nie spróbować tego miksu z wrodzonej ciekawości wariactwa w kuchni i ... i odtąd ten słodki dodatek do mizerii uwielbiam. Stosuję od lat... wymiennie z ulubioną "zwykłą" wytrawną wersją. Polecam - cudowna szczególnie jako sałatka w upały ;)
Mizeria z truskawkami
Składniki:
(dla 2-4 osób)
- 3-4 średnie ogórki gruntowe
- 2 garście truskawek
- 150-200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
- świeżo mielony pieprz
- ewentualnie odrobina soli
Przygotowanie:
Ogórki szatkujemy na cienkie plastry, truskawki kroimy w półplasterki lub niewielkie cząstki.
Jogurt mieszamy z ziołami, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Łączymy wszystko, mieszamy i podajemy.
no proszę, na taki pomysł bym nie wpadła - ciekawa jestem jak smakuje, ale w sumie ... z truskawkami wszystko jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze robiło się mizerię z jogurtem, ale następnym razem na pewno wypróbuję z truskawkami ;) Wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńFajna wariacja na temat mizerii :)
OdpowiedzUsuńEkskluzywny smak! (Kropelka)
OdpowiedzUsuńsniadanie na lato
OdpowiedzUsuń