Sałata ze szparagami i truskawkami
Składniki:
- 0,3-0,5 kg truskawek
- 1 pęczek białych szparagów
- 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 szalotka)
- 1 camembert (100-125 g) lub 60-80 g sera typu gorgonzola
- 2 ogórki gruntowe
- ulubiona sałata
- kilka liści świeżej melisy
- kilka liści świeżej mięty
- oliwa z oliwek*
- ocet balsamiczny*
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, kroimy na 1-2 cm kawałki (łebki zostawiamy całe) i gotujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości wrzątku.
Odcedzamy i studzimy.
W dużej misce mieszamy porwaną sałatę, pokrojone w plasterki ogórki, szalotkę pokrojoną w cieniutkie piórka i posiekane zioła (miętę i melisę).
Dodajemy pokrojone w ćwiartki/połówki truskawki, przestudzone szparagi i pokrojony w małe kawałki (lub pokruszony) ser.
Na talerzu skrapiamy oliwą i balsamico.
* Oczywiście zamiast oliwy i octu balsamicznego możemy użyć klasycznego winegretu lub TEJ , podkręconej pesto wersji :)
Przepysznie wygląda, a ja uwielbiam truskawki w sałatkach, choć głównie pożeram je "luzem" :p
OdpowiedzUsuńJa tez głównie luzem... I najlepiej prosto z krzaczka :)
UsuńJeszcze jestem przy śniadaniu,a już wiem co zjem później:)))
OdpowiedzUsuń