czwartek, 17 lipca 2014

krem z cukinii i kukurydzy

Zupę z cukinii robimy zazwyczaj na modłę włoską, czyli prościutką - miksowaną z kulką mozzarelli.
Czasem jednak, żeby nie było za nudno, zmieniamy na taką "zamerykanizowaną" tj. z dodatkiem świeżej kukurydzy. Tą drugą przedstawiam dziś.
Podkręcona słodko ale nie mdła -  lekka, delikatna, kremowa dzięki zmielonym nerkowcom i  kusząca piękną intensywną barwą.






Krem z cukinii i kukurydzy


Składniki:(4-5 porcji)
  • 500-600 g cukinii 
  • 1 duża kolba kukurydzy 
  • 2-3 młode cebule ze szczypiorem
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku
  • 1-2 liście laurowy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • pół szklanki nerkowców
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • szczypior lub natka pietruszki do posypania :)



Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojony szczypior, czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy mieszając.
Dorzucamy liście laurowe i lubczyk.
Okrojone z kukurydzy nasiona dorzucamy do garnka, całość zalewamy wodą (niepełny litr) i doprowadzamy do wrzenia.
Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę (ze skórką).
Dodajemy do zupy cukinię, kurkumę, sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem kilka minut (aż warzywa będą miękkie).
Nerkowce mielimy w młynku i dorzucamy do zupy pod koniec gotowania.
Wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę na gładki krem (sprawdzamy czy nie zostały łuski kukurydzy i w razie potrzeby przecieramy przez sito).
Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie dosalamy.







2 komentarze:

  1. Koniecznie wypróbuję, wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to dobrze,że mam jeszcze mrożoną kukurydzę:)

    OdpowiedzUsuń