sobota, 19 lipca 2014

makaron z bobem, pomidorami i gorgonzolą

Upalna sobota, wyjazd nad jezioro, zmęczenie pływaniem , szybko zrobiony makaron jedzony pod gołym niebem, a na deser zimny arbuz - dziś tak dla mnie wygląda najpiękniejsze lato i raj.
Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja dania z bobem. Pyszny, prosty i szybki obiad do zrobienia w kilkanaście minut ... czyli wszystko to za co kochamy makaron.




Makaron z bobem, pomidorami i gorgonzolą


składniki:
  • 500 g makaronu z pszenicy durum (krótki lub długi, jak kto woli)
  • 500 g bobu (tak naprawdę wystarczy ok. 350- 300 g ale wliczam premię dla obierającego)
  • 4-5 szt pomidorów odmiany o zwartym miąższy (np śliwkowe) lub 250g pomidorów z puszki
  • 2-3 szt pomidorów (dowolnych ulubionych np malinowych)
  • 1 cała lub 3/4 główki czosnku (można oczywiście mniej)
  • 50-70 g sera z niebieską pleśnią (typu gorgonzola)
  • pęczek bazylii
  • dobra oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • dodatkowo ewentualnie jeszcze ser typu parmezan


Przygotowanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron, w mniejszym na bób.
Bób wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, studzimy trochę i obieramy.
Sparzamy obie porcje pomidorów i zdejmujemy z nich skórki.
Wodę na makaron solimy i wrzucamy makaron.
Czosnek obieramy, siekamy drobno (lub przeciskamy przez praskę).
W dużej/ wysokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej przez chwilę czosnek (uważając żeby się nie przypalił) i dorzucamy pierwszą porcję pomidorów  (4 świeże mięsiste lub puszkę)
Dusimy całość na małym gazie, aż sos się zredukuje.
Dodajemy rozdrobniony ser i mieszamy, aż się rozpuści, zdejmujemy z gazu.
Odcedzamy makaron (ugotowany koniecznie al dente) i dorzucamy do sosu, razem z obranym bobem, posiekaną bazylią i z pozostałymi pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Dolewamy jeszcze trochę oliwy, pieprzymy, mieszamy i nakładamy na talerze.



3 komentarze: