Istnieje wiele sposobów na jego pominięcie, ale jest to oczywiście ściśle zależne od tego, z jakiego powodu i do czego owego zamiennika potrzebujemy.
Dziś prezentuję jeden z moich ulubionych typów majonezowych alternatyw, a dodatkowo całkowicie roślinny - majonez z awokado.
Nie jest kopią smaku klasycznego majonezu, ale ma bardzo podobną konsystencję. Świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach o wyraźnym smaku, jako dip do grillowanych warzyw, w wegetariańskich burgerach lub w roli dodatku do frytek.
Majonez z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 2 łyżki cytryny lub limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- 1/2 łyżeczki dobrej musztardy
- 1/2-1/3 łyżeczki syropu z agawy (brązowego cukru, miodu czy innego ulubionego słodzidła)
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obrane awokado, oliwę, sok z cytryny, musztardę i syrop z agawy umieszczamy w pojemniku blendera. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do pozostałych składników.
Obrane awokado, oliwę, sok z cytryny, musztardę i syrop z agawy umieszczamy w pojemniku blendera. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do pozostałych składników.
Pieprzymy i blendujemy wszystko na gładko.
Tyle :)
Przechowujemy do 3 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Ło matko! Faktycznie coś podobnego stale nam się w głowach dzieje.Czy to normalne,to nie wiem?;) :))))Najbardziej rozbawiło mnie to awokado i cytryna w tle:)))Ale takie ładne awokado udaje mi się ostatnio kupić.Idealne na już:) Powiem Ci jednak,że takiego majonezu nigdy nie robiłam, i nie jadłam,ale zrobię już wkrótce,a co?;) :))))))
OdpowiedzUsuńprzekaska na lato
OdpowiedzUsuń