środa, 30 lipca 2014

Guacamole

Pogoda taka, że trudno uciec od orzeźwiających nut chilli, limonki i kolendry, będzie wiec guacamole, czyli awokado po raz kolejny.
Guacamole to nie tylko jedzenie imprezowe, czyli nieśmiertelny zestaw - nachosy i dip, równie świetnie sprawdza się w roli prostego do zrobienia dodatku do wakacyjnego posiłku.
Grillowane warzywa, grzanki i guacamole to jeden z naszych ulubionych letnich  zestawów kolacyjno - obiadowych. Prosty, nieśpieszny, sycący, orzeźwiający i lekki - idealny w upalne dni.
Dodatkowym plusem tego dipu jest fakt, że nie  wymaga miksera ani innych specjalistycznych narzędzi, więc np. w domku letniskowym też daje radę.
Guacamole to jedna z tych rzeczy, z którą nie trzeba za wiele kombinować, a i tak zwyczajny posiłek staje się w mgnieniu oka specjalnym.


Guacamole


Składniki:
  • 2 sztuki dojrzałego awokado
  • 1 dymka lub mała czerwona cebula
  • 1-2  ząbki czosnku
  • kawałek świeżej chilli (ilość zależna od ostrości papryczki i naszej odporności)
  • 1/4 łyżeczki harissy (ewentualnie sypkiej chilli)
  • 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek (nie jest konieczna ale ja lubię tu jej wyraźny smak)
  • sól

Przygotowanie:
Czosnek obieramy i rozcieramy dokładnie z odrobiną soli.
Cebulkę i chilli siekamy drobno.
Kolendrę siekamy razem z łodyżkami.
Obrane awokado rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i gotowe :)











3 komentarze:

  1. muszę się w końcu za nie zabrać, od dawna mnie już kusi ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tej porze roku, lubię dodać do guacamole pysznego pomidora (bez pestek).Z samego rana się napatrzę i apetyt na cały dzień murowany;) :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja o tej porze roku kończę zawsze pomidorem w całości dogryzanym do :)))))))))))) pomidory tylko na kilogramy :P

      Usuń