czwartek, 10 lipca 2014

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i sosem sezamowym

Wiem, wiem, bób najlepszy jest bez niczego, wyżerany zwyczajnie z miski póki gorący... Zgadzam się w zupełności, ale jak już tych misek zjem wystarczająco dużo, żeby całoroczną tęsknotę za bobem trochę zaspokoić, wpadam w drugą część bobowego szału ... czyli robię z nim wszystkie inne posiłki.
Pasta z bobu do chleba, sałata z bobem, zupy, ravioli ...wszystko :)
Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków i bobu, delikatnie podkręconą sezamowym sosem. Pyszna do dań z grilla i do posiłku głównego ...
Jem i myślę sobie jak dobrze, że już mamy lato :)



Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i sosem sezamowym


Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 0,5 kg bobu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung (nie są konieczne ale dodają sałatce słodyczy i chrupkości)
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki lub kolendry
  • 4-6  łyżek sezamu
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy bób do miękkości - solenie na tym etapie nie jest konieczne.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze w łupinach.
Studzimy choć kilka minut.
Bób obieramy, ziemniaki kroimy na plastry (jeśli chcemy to możemy je obrać ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne) i wszystko łączymy w większej misce..
Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki.
Kiełki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut żeby się sparzyły.
Dorzucamy do sałatki.
Na suchej patelni prażymy sezam, połowę wsypujemy do miski z sałatką, a połowę mielimy w młynku. Zmieloną część w miseczce zalewamy kilkoma łyżkami oliwy (aż do uzyskania konsystencji sosu), dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz, sól i posiekaną natkę.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy (ewentualnie jeszcze dosalamy) i podajemy.





1 komentarz:

  1. Z samego rana w niedzielę tak mi nakręcasz kubki smakowe,że nie wiem jak przetrwam dzień;) :))))

    OdpowiedzUsuń