Pasta z bobu do chleba, sałata z bobem, zupy, ravioli ...wszystko :)
Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków i bobu, delikatnie podkręconą sezamowym sosem. Pyszna do dań z grilla i do posiłku głównego ...
Jem i myślę sobie jak dobrze, że już mamy lato :)
Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i sosem sezamowym
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 0,5 kg bobu
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka kiełków fasoli mung (nie są konieczne ale dodają sałatce słodyczy i chrupkości)
- ząbek czosnku
- pęczek pietruszki lub kolendry
- 4-6 łyżek sezamu
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Gotujemy bób do miękkości - solenie na tym etapie nie jest konieczne.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze w łupinach.
Studzimy choć kilka minut.
Bób obieramy, ziemniaki kroimy na plastry (jeśli chcemy to możemy je obrać ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne) i wszystko łączymy w większej misce..
Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki.
Kiełki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut żeby się sparzyły.
Dorzucamy do sałatki.
Na suchej patelni prażymy sezam, połowę wsypujemy do miski z sałatką, a połowę mielimy w młynku. Zmieloną część w miseczce zalewamy kilkoma łyżkami oliwy (aż do uzyskania konsystencji sosu), dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz, sól i posiekaną natkę.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy (ewentualnie jeszcze dosalamy) i podajemy.
Z samego rana w niedzielę tak mi nakręcasz kubki smakowe,że nie wiem jak przetrwam dzień;) :))))
OdpowiedzUsuń