wtorek, 8 lipca 2014

ravioli z bobem

Jestem monotematyczna, ale moje działania w kuchni utknęły ostatnio między arbuzem, bobem, botwiną, bobem, owocami jagodowymi i ... i bobem.
Wiem jednak, że nie przestanę póki warzywniaki pękają w szwach ;)
Ravioli z bobem to obok szpinakowej lazanii ulubiona włoska potrawa moich dzieciaków i musiały się pojawić po ich powrocie z pierwszej tury wakacyjnych wojaży...
Co prawda kozi ser lub feta świetnie uzupełniają smak bobu, ale da się je łatwo przerobić na wersję beznabiałową (tym samym wegańską) ... albo spróbować obu :)
Tym, którzy jeszcze nie robili pasty z bobu, opisywanej ostatnio KLIK, polecam ugotowanie podwójnej ilości bobu, upieczenie większej ilości czosnku i działanie od razu na dwa fronty ;)













 

Ravioli z bobem


składniki na ciasto:
  • ok 350 g mąki pszennej
  • ok 200-225 ml wody
  • łyżka oleju/oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli

składniki na farsz:
  • ok. 300-350g bobu
  • 3/4 główki pieczonego czosnku (lub 1-2 ząbki zwykłego surowego czosnku)
  • 120-140 g słonego koziego sera, bryndzy lub fety *
  • pół pęczka natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz

składniki na sos:
  • garść pestek dyni
  • pół pęczka szałwii (można zastąpić miętą lub bazylią)
  • pół pęczka pietruszki (można mniej)
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • trochę wody z gotowania ravioli

*
W wersji wegańskiej (lub dla tych, którzy z różnych innych przyczyn unikają nabiału) ser zastępujemy mielonymi pestkami dyni  i solą lub namoczonym na ok. 8 godzin i zmielonym słonecznikiem (i solą)


Przygotowanie - ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę, stopniowo dolewamy wody i  zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypując mąki lub dolewając wody).
Wyrabiamy cierpliwie kilka minut, aż będzie gładkie i baaaaardzo elastyczne.
Dobre wyrobienie jest ważne bo dzięki temu uzyskamy cieniutkie ciasto, ale bez niebezpieczeństwa,  że pierożki nam się rozpadną przy gotowaniu.
Zbite w kulę przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło i zostawiamy żeby chwilę odpoczęło.

Przygotowanie - farsz
Bób płuczemy i gotujemy we wrzątku do miękkości.
Studzimy chwilę i obieramy
Do obranego bobu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokruszony ser (dla beznabiałowców zmielone nasiona i sól), pieprz i pieczony czosnek (pisałam o czosnku w TYM wpisie) lub przeciśnięte przez praskę dwa ząbki zwykłego świeżego czosnku. Doprawiamy pieprzem i (jeśli trzeba) solą, ale jeśli używamy fety sól nie będzie konieczna.
Wszystko rozgniatamy widelcem/praską lub niedbale mielimy blenderem.

Przygotowanie - pierożki
Z kulki ciasta odkrajany kawałek (ok. 1/4)  i wałkujemy na jak najcieńszy placek, podsypując w razie potrzeby mąką.
Na połowę rozwałkowanego ciasta nakładamy łyżeczką porcje farszu w ok.3 cm odstępach. Przykrywamy fragmentem ciasta bez farszu.
Przestrzenie poza porcjami nadzienia dociskamy delikatnie palcami i dzielimy nożem (lub radełkiem) na osobne kwadratowe pierożki.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta i farszu.
W czasie robienia pierożków z dużym garnku gotujemy wodę i na osolony wrzątek wrzucamy porcjami ravioli.
Gotujemy króciutko - w zależności od wielkości 3-5 min od wypłynięcia.

Przygotowanie - sos:
Pietruszkę, szałwię i czosnek siekamy i wrzucamy do naczynia blendera razem z zmielonymi pestkami dyni solą, pieprzem, oliwą i małą chochelką gorącej wody po gotowaniu ravioli. Rozdrabniamy aż uzyskamy w miarę jednorodną masę (gęstość regulujemy ilością oliwy).
Sos łączymy z gorącymi pierożkami i podajemy od razu.


Podajemy z sałatą z winegretem, truskawkami lub innym słodkawym dodatkiem - idealnie podkręca smak słonego sera :)



2 komentarze:

  1. Nie dziwię Ci się, że cały czas używasz bobu :) Jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam bób,mam fetę,chcę ravioli,tylko okrutnie kleić mi się chce,ale zrobię wkrótce z pewnością:)A jak nie,to znam adres;) :)))

    OdpowiedzUsuń