środa, 15 kwietnia 2015

Sałatka z pieczoną marchewką i ciecierzycą

Sałatki z dodatkiem pieczonych warzyw należą do moich ulubionych - np. taka z pieczonych buraków w formie carpaccio KLIK, ta z burakami i kaszą gryczaną KLIK, sałatka z pieczonej dyni  i suszonej śliwki KLIK i ... i jeszcze wiele innych ;) W dzisiejszej dominuje marchewka - orientalna, słodka, ale i bardzo aromatyczna, podkręcona imbirem, czarnuszką i masłem orzechowym. Zwyczajna marchewka w wersji niezwyczajnie pysznej :)




Sałatka z pieczonej marchewką i ciecierzycą


Składniki:
(dla 4-6 osób)
  • 4-5 większych marchewek (750g)
  • ulubiona sałata (u mnie rukola, roszponka, młody szpinak i sałata masłowa)
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • garść pestek dyni

  • 1 czubata łyżeczka  masła orzechowego 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • odrobina harissy (lub mielonego chili)
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 3-4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • sól


Przygotowanie:
Składniki marynaty - przyprawy, masło orzechowe oliwę i sok z cytryny mieszamy w misce.
Marchew obieramy, kroimy na plasterki lub większe słupki.
Marchew mieszamy z marynatą, posypujemy sezamem, czarnuszką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 minut.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki - sałatę, ciecierzycę, upieczoną marchewkę i pestki dyni.
Podajemy jako lekkie samodzielne danie (np z grzankami cytrynowymi) lub jako dodatek obiadowy.



7 komentarzy:

  1. wspaniała sałatka i uwielbiam chyba każdy jej składnik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka ! Bardzo podoba mi się skład marynaty :) Oczywiście składniki sałatki też. Myślę, że wszystko razem doskonale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielką fanką pieczonych warzyw, także miłością pałam do pieczonej marchwi i wiem, że taka sałatka smakuje po prostu genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam:) W takich sałatkach mam tendencję do wyjadania najpierw pieczonych warzyw,a potem reszty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczone warzywa, jednak jak dotąd nigdy nie robiłam z nich sałatki i chyba muszę to zmienić :P Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pokombinuj z nimi w sałatkach :)

      Usuń
  6. pyszna, zdrowa, kolorowa- czego chcieć więcej! :)

    OdpowiedzUsuń