A tak naprawdę jeśli tylko zapomnimy o jej rozgotowanej gorzkiej wersji, otwiera się przed nami całe morze smakowitych możliwości. Pyszna jest duszona (jak np. w TYM przepisie), pyszna pieczona (np. u Sylwii czyli TU), ale też surowa w sałatkach i surówkach. Bez względu na to czy jemy ją na ciepło czy na zimno, dobrze pamiętać, że brukselka lubi słodko kwaśne "podkręcenie". W tej sałatce słodko kwaśno dopełnia ją dresing i dodatek bardzo słodkiej persymony (owoc kaki).
Polecam całą sobą :)
Polecam całą sobą :)
Sałatka z surowej brukselki z owocem kaki
Składniki
(dla 2-4 osób)
- 200-300 g brukselki
- 1 owoc kaki (persymony)
- 2 garście rukoli
- 1 spora garść migdałów
- ok 30-50 g oscypka niewędzonego (lub inny wyraźny, słony sery np. kozi, cheddar, parmezan czy feta) - oczywiście można pominąć*
- 2-3 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny (2 łyżki)
- 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- pieprz, sól
Brukselkę obieramy z ewentualnych wierzchnich suchych i zwiędłych liści, szatkujemy drobno.
Z oliwy, cytryny, miodu i musztardy robimy dresing i zalewamy nim poszatkowaną brukselkę.
Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut, żeby brukselka trochę skruszała.
Tuż przed podaniem mieszamy z rukolą, pokrojonym na ćwierć plasterki owocem persymony i pokruszonym serem.
Posypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami.
* Jeśli nie dodajemy sera, dobrze jest migdały podprażyć razem z solą - to przyjemnie zaostrzy smak sałatki :)
świetna propozycja, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo:)Znasz moją miłość do brukselki, więc wiesz, że zrobię ją na pewno:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo świeżo i apetycznie!
OdpowiedzUsuń