czwartek, 8 stycznia 2015

Kotlety z zielonej soczewicy i kapusty

Przepis na te kotlety jest tak stary jak moja bezmięsność. Bardzo podobne robiła mi mama dwadzieścia kilka lat temu i były to nasze pierwsze eksperymenty z zieloną soczewicą. Zmieniły się trochę przyprawy, ale baza (kapusta i soczewica pół na pół ) jest taka sama i niezmiennie te kotlety lubię :)
To prosta alternatywa dla tradycyjnego polskiego obiadu, bo świetnie się sprawdzają w nieśmiertelnym zestawie kotlet + kasza/ziemniaki + surówka.
To jedna z tych pozycji jaka mi się wyświetla na sentymentalne hasło "maminy, obiad".





Kotlety z zielonej soczewicy i kapusty

Składniki:

  • 2 kubki ugotowanej  zielonej soczewicy
  • 2 kubki drobno poszatkowanej włoskiej kapusty (ok. 300 g)*
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu (kmin rzymski)
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy (ewentualnie zastępujemy cząbrem i większą il papryki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 2-3 łyżki wody *(wodę pomijamy jeśli planujemy dodać jajko)
  • sól, pieprz
  • coś do panierowania:  np. lekko tylko zmielone płatki owsiane, bułka tarta, sezam 
  • olej dobrej jakości
opcjonalnie:
  • 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy lub innej (do ewentualnego zagęszczenia masy)
  • 1 jajko (jeśli dodaliśmy mielone siemię lniane to nie ma takiej potrzeby)


*  Można oczywiście użyć zwykłej białej kapusty, ale włoska sprawdza się tu lepiej, bo jest wyraźniejsza w smaku i szybciej się gotuje :)


Przygotowanie:
Oczywiście zaczynamy od namoczenia (choć na 30-60 min) i ugotowania soczewicy. Najlepiej ugotować soczewicę dzień wcześniej,  żeby zdążyła dobrze wystygnąć. Ja gotuję soczewicę bez soli, w małej ilości wody, tak żeby całą wchłonęła.

Cebulę kroimy w kostkę  i podsmażamy na odrobinie oleju kilka minut.
Dodajemy roztarty w moździerzu kumin.
W czasie kiedy cebula się podsmaża, szatkujemy kapustę i dorzucamy do cebuli.
Dolewamy odrobinę wody, solimy, przykrywamy i dusimy, aż kapusta zmięknie.
Odkrywamy i jeśli zostało jeszcze trochę płynu podsmażamy, żeby całość odparowała.
Dodajemy pozostałe przyprawy (paprykę, czubricę,przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek).
Mieszamy cebulę z soczewicą.
Dodajemy zmielone siemię lniane (najlepiej wcześniej zmieszać je choć na kilka minut z wodą).
Część masy miksujemy, albo mieszamy (rozcieramy) na tyle mocno żeby była bardziej spójna.
Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15-30 min (unikniemy rozpadania).
Ewentualnie dodajemy 1-2 łyżki mąki z ciecierzycy.
Nabieramy masę łyżką, formujemy niewielkie kotlety, panierujemy i smażymy z obu stron, na niewielkiej ilości oleju.

Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami i warzywami ( na zdjęciach poniżej: z kaszą jęczmienną z czosnkiem oliwą oliwą i pietruszką oraz z gotowanym na parze kalafiorem).






Zimowy obiad wegański

9 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Ciekawy pomysł z dodaniem kapusty do tych kotlecików. Sama kiedyś robiłam kotlety z kiszonej kapusty, ale to trochę inna faza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo a ja za to nigdy nie robiłam z kiszonej :)

      Usuń
  2. świetna alternatywa dla tych tradycyjnych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis, takie połączenie w moich burgerach jeszcze nie było! na sam widok jestem głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :) Kotletów z kapusty jeszcze nie robiłam, ale pewnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się trudzę z dodaniem komentarza na nowym laptopie, z nowym systemem i tym, że nie pamiętam hasła:)))) Aguś ,podoba mi się dodatek kapuchy do kotletów. Pewnie dzięki niej są bardziej soczyste? U mnie również kotlety, a daaawno już nie było:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaak, jedwabiste i soczyste :)

      Usuń
  6. Mnie się rozpadają, co źle robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsza rzeczy - masa powinna dobrze przestygnąć i soczewica powinna być dobrze odcedzona (a kapusta odparowana). Jeśli i to nie pomoże to dodaj więcej mielonego siemienia (bez wody) i ciut więcej mąki z cieciorki (płatków owsianych lub jakiejkolwiek innej mąki).

      Usuń