piątek, 30 stycznia 2015

Cottage pie z soczewicą i kalafiorowo ziemniaczanym pure

"Cottage pie" w wersji wegetariańskiej to oczywiście pomysł nie nowy. Podobną soczewicową wersję tej potrawy gotowałam jako nastolatka z  mojej pierwszej książki z wegetariańskimi przepisami, podobną widziałam też już na bardzo wielu blogach...
Ta, to nasza ulubiona wersja. Soczewicę wzbogacam zazwyczaj warzywami jakie sezon (lub lodówka) daje - czasem fenkułem, czasem szpinakiem, a czasem zieloną papryką. Czasem zmniejszam ilość soczewicy na rzecz większej ilości pieczarek, ale zawsze pozostawiam niezmienione to co charakterystyczne w cottage pie, czyli pure... u nas koniecznie w kalafiorowo-ziemniaczanej wersji. Takie pure jest lżejsze niż zwykłe ziemniaczane, delikatnie podkręcone czosnkiem ... pyszne :)



Cottage pie z soczewicą i kalafiorowo ziemniaczanym pure



 Składniki:
  • 2 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • kawałek korzenia selera
  • 1 marchewka (można pominąć)
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml pasaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


  • 600-700 g ziemniaków
  • 400 g kalafiora
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • opcjonalnie - garść startego cheddara 


Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy jeśli możemy (soczewica nie wymaga moczenia, ale jeśli tylko czas pozwala to warto namoczyć ją choć na 30 minut, bo zawsze skraca to czas gotowania) i gotujemy do miękkości (na tym etapie nie dodajemy soli).


Ziemniaki obieramy i gotujemy pod przykryciem.
Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dokładamy do garnka w którym się gotują  rozdrobnionego na  różyczki kalafiora (nie musi być przykryty wodą - dobrze ugotuje się również na parze) i gotujemy jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.
Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i rozgniatamy ziemniaki z kalafiorem praskę do pure.
Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól do smaku.


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na większej (i wyższej) patelni  na kilku łyżkach oleju.
Dodajemy posiekane pieczarki i podsmażamy kilka minut.
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na grubej tarce seler i przecier pomidorowy. Doprawiamy tymiankiem, cząbrem, posiekanym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Mieszamy z ugotowaną soczewicą i ewentualnie z mąką cieciorkową (dla zagęszczenia).
Soczewicę z warzywami wykładamy na większe naczynie żaroodporne, wygładzamy, a na wierzch wykładamy kalafiorowo-ziemniaczane pure.
Wygładzamy wierzch ... lub wygniatamy fantazyjne wzorki łyżką lub widelcem.
Wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok.30 minut, tj aż do ładnego zrumienienia wierzchu (pod koniec możemy włączyć dodatkowo funkcję grilla).
Jemy gorącą, koniecznie w towarzystwie sezonowej surówki.... Jest dobra przygotowana na świeżo, ale też odgrzewana drugiego dnia.






3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie i patrząc na skład tak właśnie smakowało :) Uwielbiam takie warzywne dania, a zwłaszcza połączenie warzyw z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie obiady:)Mniam:)

    OdpowiedzUsuń