Ten przepis przyda się szczególnie tym, którzy z gotowaniem i dietą wegetariańską zaczynają, lub tym którzy mają osobę roślinożerną nakarmić, a nie bardzo mają pomysł czym :)
Bakłażanowo-pieczarkowe "curry" z kaszą jaglaną
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko tj wsypujemy do garnka z grubym dnem, prażymy kilka minut, aż zacznie pięknie orzechowo pachnieć i zalewamy podwójną objętością wody.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu.
Cebulę i seler kroimy drobno.
W wyższej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę, seler i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Przesmażamy chwilę.
Bakłażana kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Mieszamy.
Świeże chili pozbawiamy pestek i siekamy, pieczarki oczyszczamy, kroimy i dorzucamy do bakłażanów.
Przesmażamy chwilę i przykrywamy.
Dusimy aż bakłażany zmiękną (jakieś 15 min)
Dolewamy pomidory, solimy i dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry
Jeśli chcemy by dane miało dodatek białkowy, pod koniec duszenia dodajemy do curry ugotowaną ciecierzycę (np z puszki).
- 1 spory bakłażan (ok.500 g)
- 250 -300 g pieczarek
- 2 większe cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- ok. 500 g własnych zaprawionych pomidorów (lub krojonych puszkowych)
- 4 ząbki czosnku
- świeże lub suszone chili
- 2/3 łyżeczki nasion kolendry
- 2/3 łyżeczki nasion kuminu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (lub ryżu)
- ulubione kiełki (u mnie sparzone kiełki fasoli mung), natka pietruszki lub kolendry
- białkowy dodatek w postaci porcji ugotowanej ciecierzycy (np z puszki)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko tj wsypujemy do garnka z grubym dnem, prażymy kilka minut, aż zacznie pięknie orzechowo pachnieć i zalewamy podwójną objętością wody.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu.
Cebulę i seler kroimy drobno.
W wyższej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę, seler i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Przesmażamy chwilę.
Bakłażana kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Mieszamy.
Świeże chili pozbawiamy pestek i siekamy, pieczarki oczyszczamy, kroimy i dorzucamy do bakłażanów.
Przesmażamy chwilę i przykrywamy.
Dusimy aż bakłażany zmiękną (jakieś 15 min)
Dolewamy pomidory, solimy i dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry
Jeśli chcemy by dane miało dodatek białkowy, pod koniec duszenia dodajemy do curry ugotowaną ciecierzycę (np z puszki).
Danie wygląda cudnie i zapewne tak smakuje :) Uwielbiam takie warzywne obiady, najbardziej właśnie z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne danie, z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńostatnio bakłażana jadłam latem, trochę stęskniłam się za tym smakiem, także tym bardziej nabrałam ochoty na to pyszne danie! :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń