środa, 7 stycznia 2015

Bakłazanowo - pieczarkowe "curry" z kaszą jaglaną

To propozycja codziennego obiadu. Nic szokującego czy wyrafinowanego, ot dobre na chłody, warzywne curry. Z bakłażanem, pieczarkami i pomidorem, bez zaskakujących i specjalnie "wegetariańskich", czy "wegańskich" dodatków ;). Proste do zrobienia, sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Zwyczajnie pyszne.
Ten przepis przyda się szczególnie tym, którzy z gotowaniem i dietą wegetariańską zaczynają, lub tym którzy mają osobę roślinożerną nakarmić, a nie bardzo mają pomysł czym :)



Bakłażanowo-pieczarkowe "curry" z kaszą jaglaną


Składniki:
  • 1 spory bakłażan (ok.500 g)
  • 250 -300 g pieczarek
  • 2 większe cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok. 500 g własnych zaprawionych pomidorów (lub krojonych puszkowych)
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone chili
  • 2/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 2/3 łyżeczki nasion kuminu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (lub ryżu)
opcjonalnie do posypania:
  • ulubione kiełki (u mnie sparzone kiełki fasoli mung), natka pietruszki lub kolendry
  • białkowy dodatek w postaci porcji  ugotowanej ciecierzycy (np z puszki)


Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko tj wsypujemy do garnka z grubym dnem, prażymy kilka minut, aż zacznie pięknie orzechowo pachnieć i zalewamy podwójną objętością wody.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu.

Cebulę i seler kroimy drobno.
W wyższej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę, seler i roztarte w moździerzu kumin i kolendrę.
Przesmażamy chwilę.
Bakłażana kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Mieszamy.
Świeże chili pozbawiamy pestek i siekamy, pieczarki oczyszczamy, kroimy  i dorzucamy do bakłażanów.
Przesmażamy chwilę i przykrywamy.
Dusimy aż bakłażany zmiękną (jakieś 15 min)
Dolewamy pomidory, solimy i dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry
Jeśli chcemy by dane miało dodatek białkowy, pod koniec duszenia dodajemy do curry ugotowaną ciecierzycę (np z puszki).



Zimowy obiad wegańskiNiskokaloryczny styczeń  

5 komentarzy:

  1. Danie wygląda cudnie i zapewne tak smakuje :) Uwielbiam takie warzywne obiady, najbardziej właśnie z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie apetyczne danie, z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio bakłażana jadłam latem, trochę stęskniłam się za tym smakiem, także tym bardziej nabrałam ochoty na to pyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń