poniedziałek, 26 stycznia 2015

Fasola w pomidorach

Kiedy w kość daje aura, praca wysysa ostatnie soki,  z nosa cieknie i wszystko wydaje się szare, żadna fikuśna potrawa,  nie poprawia mi nastroju tak, jak gorąca miska zwykłej do bólu strawy. Wyraźnej w smaku, pikantnej, a w gratisie przywodzącej na myśl smarkackie czasy i lato pod namiotem.
Taka fasola po "bretońsku", to idealne danie-plaster, jedzona na kanapie pod kocem, nabiera magicznie uzdrawiających właściwości. Prosta tak, że wstyd podawać przepis, ale ... zdecydowanie warta przypomnienia :)





Fasola w pomidorach


Składniki:
  • 400-500 g suchej białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka jałowca

  • 2 duże cebule
  • 2 puszki (2x400g) krojonych pomidorów (albo litrowy słój własnego przecieru).
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 czubate łyżeczki majeranku (albo więcej)
  • 1/2-1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie ale fajniejsza jest z)
  • szczypta mielonego kuminu
  • w zależności od nastroju: czarny pieprz (sporo), pieprz cayenne lub harissa
  • sól
  • dobry olej do smażenia



Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc.
Odlewamy wodę, dolewamy świeżej, dokładamy liście laurowe, jałowiec, łyżkę oleju i gotujemy fasolę, aż do miękkości (ok 1h).
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto.
Dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, ugotowaną fasolę i resztę przypraw.
Dusimy kilkanaście minut, aż pomidory trochę odparują, a wszystko się dobrze "przegryzie".
Jemy gorącą ... najlepiej zagryzając świeżym chlebem :)



5 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobnie wege wersję fasolki po bretońsku i uwielbiam ją w takiej postaci :) A Twoje danie wygląda przepysznie i bardzo bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Do tego grzanki z chleba sojowego i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z najlepszych pomysłów na szybki, smaczny i zdrowy posiłek ;) fasolka zawsze dobra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam,więc może jutro na obiad?Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kocham taką fasolkę, najlepiej jeszcze z wędzoną papryką i wędzonym tofu <3

    OdpowiedzUsuń