środa, 21 stycznia 2015

Sezamowa surówka z kapusty pekińskiej

Czasami pewne potrawy wydają mi się za bardzo oczywiste żeby o nich pisać, bo przecież każdy zna i każdy wie. Tak jest np z zwykłymi obiadowymi surówkami, ale ... ostatnio kilka razy okazało się, że przepis się jednak komuś przyda, więc pojawi się tu kilka takich właśnie, niby oczywistych surówek :)
Dzisiejsza to surówka z kapusty pekińskiej. Nie jestem jakąś specjalną fanką pekińskiej kapusty (no może za wyjątkiem kimchi, które uwielbiam), ale zima wystarczająco mocno ogranicza surówkowe wybory, a w tym, bardzo sezamowym zestawieniu, pekińska sprawdza się idealnie.



Sezamowa surówka z kapusty pekińskiej


Składniki:

  • 300-400 g kapusty pekińskiej
  • 1 duże  (najlepiej słodkie) jabłko
  • 1 duża marchew
  • 1 mała szalotka lub czerwona cebula
  • 4-5 łyżek sezamu (u mnie biały i czarny)
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • pieprz, sól


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i wszystko dorzucamy do kapusty
Z oleju sezamowego, musztardy, soku z cytryny, pieprzu  i imbiru ucieramy sos.
Mieszamy wszystko i obficie posypujemy podprażonym na suchej patelni sezamem.
Zostawiamy choć na 15-30 min, aż się przegryzie i podajemy.






1 komentarz: