środa, 19 listopada 2014

brukselka duszona z czerwoną cebulą i pestkami dyni

Lubiliście  w dzieciństwie brukselkę? Ja nie znosiłam. Pamiętam ją głównie z zup jarzynowych ... rozgotowaną, burą i gorzką (takiej zresztą nienawidzę do dziś). Wtedy wydawało mi się, że to warzywo jest dla mnie stracone. Jednak, już w swojej kuchni, zaczęłam po nią sięgać regularnie i ... oczywiście pokochałam. W surówkach, duszoną, w wyrazistym sosie, zapiekaną, gotowaną, smażoną ... uwielbiam brukselkę w wielu wersjach.
Kiedy jej się nie rozgotuje na ciapowatą, gorzkawą magmę, można z niej naprawdę wiele wyciągnąć... i wykorzystać jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak, jako ciekawe wzbogacenie palety smaków.
Dziś na tapecie brukselka w wersji, w jakiej pojawia się na naszym stole najczęściej, bo taką od zawsze najbardziej lubią moi panowie (obok nieśmiertelnej brukselki w pomidorach). Lekko chrupiąca idealnie się komponuje z duszoną, słodkawą czerwoną cebulą i podprażonymi pestkami dyni. Polecam bardzo fanom brukselki... a antyfanom jeszcze bardziej :)




Brukselka duszona z czerwoną cebulą i pestkami dyni


Składniki:

  • 750 g brukselki
  • 3 spore czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeża papryczka chili (niekoniecznie)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • większa szczypta cukru (lub odrobina miodu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.
W tym czasie oczyszczamy brukselkę (pozbawiamy ewentualnych zeschniętych końcówek i liści) i kroimy na połówki.
Pokrojoną brukselkę dorzucamy do podsmażonej cebuli, solimy, dodajemy odrobinę cukru, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym gazie kilka minut, uważając żeby się nie przypaliła i ewentualnie dolewając odrobinę wody. Wystarczy kilka minut - ma być półtwarda i delikatnie chrupiąca.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i odrobinę soku z cytryny. Mieszamy i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Podajemy gorącą jako samodzielne danie lub jako dodatek obiadowy - np. z kotletami i kaszą.






8 komentarzy:

  1. pysznie i zdrowo! podobają mi się Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię brukselkę, także nie pogardziłabym takim pysznym, a zarazem prostym i pełnym smaku daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta brukselka jest pyszna-przetestowane!:)Dzięki za przepis:) Ja też mam w zanadrzu brukselkowy przepis,bo brukselkę uwielbiam.Niestety jestem w tej miłości dość odosobniona:/

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, że jeśli ktoś nie lubi brukselki, to po sprobowaniu tego dania polubi! Zrobiłam. Wyszło pysznie! (Kropelka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam u siebie. Prawie nic nie zmieniałam. Wyszło równie smacznie jak się zapowiadało: http://mopswkuchni.net/2015/11/17/brukselka-smazona-z-czerwona-cebula-i-pestkami-dyni/ Dziękuję za inspirację i pozdrawiam. W poprzednim komentarzu nie ten link mi się wstawił przez przypadek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało ... i że poszło dalej w świat :)

      Usuń