środa, 19 listopada 2014

Pieczony kalafior z papryką i sezamem

W dzieciństwie gotowany kalafior podawany z bułką tartą, był czymś, czego nie byłam w stanie przełknąć - lubiłam to warzywo tylko w postaci surowej. Dziś przygotowuję go na wiele różnych sposobów, ale i tak zawsze najbardziej lubię go w chrupiącej wersji. Ta sałatka (lub dodatek obiadowy), to propozycja kalafiora na ciepło, ale jednocześnie bez utraty, ulubionej przeze mnie, chrupkości. Pyszny zawsze i banalnie prosty do zrobienia. 
Można go od biedy przygotować w woku, ale dużo lepiej w piekarniku np. w czasie zapiekania czegoś innego.
Mój dzisiejszy zestaw przypraw jest bardzo prosty, ale to akurat kwestia drugorzędna - można go jeszcze bardziej ograniczyć lub szaleć do woli, w zależności od chwilowych fascynacji. U nas najczęściej występuje w tej wersji (lub z papryką zieloną, czosnkiem i czarnuszką), ale pyszny jest zawsze - zupełnie bez niczego, albo z dodatkami jakie nam tylko do głowy wpadną.



Pieczony kalafior z papryką i sezamem



Składniki 
(na 2-4 porcje)

  • 1 mały lub średni kalafior
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • chili lub pieprz cayenne
  • oliwa
  • sól
  • sezam do posypania
  • ulubiona sałata lub natka pietruszki


Przygotowanie:
W misce mieszamy 2-3 łyżki oliwy i przyprawy.
Dodajemy pokrojonego na różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną w grubą kostkę (wszystko wielkości kęsa). 
Mieszamy żeby przyprawy obtoczyły warzywa. 
Wykładamy do naczynia żaroodpornego (lub na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę) i pieczemy piekarniku nagrzanym do 180-190 st ok 30 minut - aż będzie zarumieniony, ale jeszcze lekko chrupiący.
Podajemy na sałacie, posypany podprażonym sezamem.



5 komentarzy:

  1. już wieki kalafiora nie jadłam, a chętnie bym taką pieczoną wersję zaserwowała - podoba mi się pomysł - prosto i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon kalafiorowy w pełni więc koniecznie nadrób :)

      Usuń
  2. jak to cudownie wygląda, nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń