piątek, 28 października 2016

Pęczotto z boczniakami i jarmużem lub szpinakiem

Każda pora roku ma swoje ulubione jednogarnkówki. Jesień (i zima) to zdecydowanie pora na wszelkie wariacje z kaszą w roli głównej. Dziś, nasze chwilowo ulubione, jesienne kaszotto czyli pęczak+boczniaki+jarmuż... lub szpinak. Pojawia się u nas wymiennie w obu wersjach - ja zdecydowanie wolę je w wersji jarmużowej (jest bardziej charakterny w smaku), a moje chłopaki w szpinakowej. Prosto, stosunkowo szybko i zawsze wybornie :)



Pęczotto z boczniakami i szpinakiem lub jarmużem


Składniki:
(dla 3-4 osób)
  • 1 duża cebula
  • 500 gr boczniaków
  • 250 gr szpinaku lub jarmużu
  • 1 szklanka pęczaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 kieliszek białego wina (ewentualnie można pominąć)
  • 0,8-1,0 litra gorącego bulionu warzywnego
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz

ewentualnie do posypania:

  • parmezan (lub płatki drożdżowe)
  • posiekana natka pietruszki lub surowe liście szpinaku


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę lub półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy.
Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i jarmuż (jeśli używamy szpinaku dorzucamy go dopiero później).
Przesmażamy całość kilka minut i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę.
Mieszamy, przesmażamy chwilę i zalewamy kieliszkiem wina.
Mieszamy do odparowania płynu i zalewamy całość chochlą bulionu.
Powtarzamy czynność mieszania, zalewania i odparowywania aż bulion nam się skończy, a kasza będzie al dente (jeśli nie nastąpi to przed końcem bulionu, uzupełniamy płyn dodatkową wodą).
Jeśli używamy szpinaku, to dorzucamy go mniej więcej w połowie procesu dolewania bulionu.
Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na chwilę gotowe kaszotto żeby "odpoczęło".
Podajemy posypane parmezanem świeżym szpinakiem lub natką pietruszki.






2 komentarze: