Każda pora roku ma swoje ulubione jednogarnkówki. Jesień (i zima) to zdecydowanie pora na wszelkie wariacje z kaszą w roli głównej. Dziś, nasze chwilowo ulubione, jesienne kaszotto czyli pęczak+boczniaki+jarmuż... lub szpinak. Pojawia się u nas wymiennie w obu wersjach - ja zdecydowanie wolę je w wersji jarmużowej (jest bardziej charakterny w smaku), a moje chłopaki w szpinakowej. Prosto, stosunkowo szybko i zawsze wybornie :)
Pęczotto z boczniakami i szpinakiem lub jarmużem
Składniki:
(dla 3-4 osób)
- 1 duża cebula
- 500 gr boczniaków
- 250 gr szpinaku lub jarmużu
- 1 szklanka pęczaku
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 kieliszek białego wina (ewentualnie można pominąć)
- 0,8-1,0 litra gorącego bulionu warzywnego
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
ewentualnie do posypania:
- parmezan (lub płatki drożdżowe)
- posiekana natka pietruszki lub surowe liście szpinaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę lub półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy.
Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i jarmuż (jeśli używamy szpinaku dorzucamy go dopiero później).
Przesmażamy całość kilka minut i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę.
Mieszamy, przesmażamy chwilę i zalewamy kieliszkiem wina.
Mieszamy do odparowania płynu i zalewamy całość chochlą bulionu.
Powtarzamy czynność mieszania, zalewania i odparowywania aż bulion nam się skończy, a kasza będzie al dente (jeśli nie nastąpi to przed końcem bulionu, uzupełniamy płyn dodatkową wodą).
Jeśli używamy szpinaku, to dorzucamy go mniej więcej w połowie procesu dolewania bulionu.
Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na chwilę gotowe kaszotto żeby "odpoczęło".
Podajemy posypane parmezanem świeżym szpinakiem lub natką pietruszki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy.
Dorzucamy pokrojone w paski boczniaki i jarmuż (jeśli używamy szpinaku dorzucamy go dopiero później).
Przesmażamy całość kilka minut i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę.
Mieszamy, przesmażamy chwilę i zalewamy kieliszkiem wina.
Mieszamy do odparowania płynu i zalewamy całość chochlą bulionu.
Powtarzamy czynność mieszania, zalewania i odparowywania aż bulion nam się skończy, a kasza będzie al dente (jeśli nie nastąpi to przed końcem bulionu, uzupełniamy płyn dodatkową wodą).
Jeśli używamy szpinaku, to dorzucamy go mniej więcej w połowie procesu dolewania bulionu.
Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na chwilę gotowe kaszotto żeby "odpoczęło".
Podajemy posypane parmezanem świeżym szpinakiem lub natką pietruszki.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńsuper danie kurde
OdpowiedzUsuń