Jesienią, placki ziemniaczane na chwilę odchodzą w zapomnienie, a panowanie nad plackowym światem przejmują te dyniowe. Banalnie proste w przygotowaniu, świetne z wieloma dodatkami i kolorem rozświetlające szarą, jesienną rzeczywistość.
Placki dyniowe z sosem pieczarkowym
- ok. 700g dyni (u mnie mięsista hokkaido) przygotowanej do starcia tj pozbawionej pestek i ewentualnej skórki
- 2/3 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanki orzechów nerkowca*
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych*
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
* orzechy nerkowca zastępują tu słodką śmietanę, a płatki drożdżowe nadają całości serowego smaku.
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 20-30 minut.
Zmielone siemię lniane zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut.
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszmy z mąką, namoczonym siemieniem lnianym i solą.
Odstawiamy na kilka minut i bierzemy się za przygotowanie sosu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu.
Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy całość kilka minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju i łyżką nakładamy niewielkie placki.
Placki smażymy partiami, dwustronnie na rumiano.
Namoczone nerkowce wraz z wodą wrzucamy do blendera i miksujemy chwilę.
Na kilka minut przerywamy miksowanie, po czym miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiego sosu (w razie potrzeby rozrzedzamy wodą).
Nerkowcowym sosem zalewamy usmażone pieczarki.
Doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Usmażone placki podajemy z sosem i sezonową sałatą.
Organizator: awodwanrazc
Wygląda bosko! Chętnie bym zjadła taki obaidek, bo dynię uwielbiam :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie! Vegewiorka
OdpowiedzUsuńDynie uwielbiamy w każdej postaci, ale placków jeszcze nie robiliśmy :( Czas nadrobić zaległości!
OdpowiedzUsuńbardzo takie lubie
OdpowiedzUsuń