środa, 12 października 2016

Placki dyniowe z sosem pieczarkowym

Jesienią, placki ziemniaczane na chwilę odchodzą w zapomnienie, a panowanie nad plackowym światem przejmują te dyniowe. Banalnie proste w przygotowaniu, świetne z wieloma dodatkami i kolorem rozświetlające szarą, jesienną rzeczywistość.



Placki dyniowe z sosem pieczarkowym


Składniki:

  • ok. 700g dyni (u mnie mięsista hokkaido) przygotowanej do starcia tj pozbawionej pestek i ewentualnej skórki
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia
sos:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanki orzechów nerkowca*
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych*
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

* orzechy nerkowca zastępują tu słodką śmietanę, a płatki drożdżowe nadają całości serowego smaku.




Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 20-30 minut.
Zmielone siemię lniane zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut.
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszmy z mąką, namoczonym siemieniem lnianym i solą.
Odstawiamy na kilka minut i bierzemy się za przygotowanie sosu.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu.
Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy całość kilka minut.

Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju i łyżką nakładamy niewielkie placki.
Placki smażymy partiami, dwustronnie na rumiano.

Namoczone nerkowce wraz z wodą wrzucamy do blendera i miksujemy chwilę.
Na kilka minut przerywamy miksowanie, po czym miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiego sosu (w razie potrzeby rozrzedzamy wodą).
Nerkowcowym sosem zalewamy usmażone pieczarki.
Doprawiamy sos solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

Usmażone placki podajemy z sosem i sezonową sałatą.






Sezon na dynieOrganizator: awodwanrazc

3 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Chętnie bym zjadła taki obaidek, bo dynię uwielbiam :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie! Vegewiorka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynie uwielbiamy w każdej postaci, ale placków jeszcze nie robiliśmy :( Czas nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń