środa, 26 października 2016

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

W październiku trudno nie być zafiksowanym na dynię, a dynia w postaci gorącej zupy to absolutny "musteat" każdej jesieni.  Na blogu jest już co prawda kilka przepisów na dyniową zupę, taką z mlekiem kokosowym i białkową (soczewicową) wkładką KLIK, na zupę krem z dyni pieczonej z warzywami KLIK i prosty krem dyniowo-paprykowy KLIK
Brakuje jednak klasycznej, mocno orientalnej wersji. Aromatycznej, podkręconej liśćmi limonki (kafir), trawą cytrynową i mlekiem kokosowym. Podana z tostami skropionymi sokiem z cytryny lub cytrynowymi grzankami, przeniesie nas w cieplejsze strony globu i rozgrzeje lepiej niż szklanka whisky.





Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym


Składniki:
  • 1,5 kg dyni (waga po wypestkowaniu i obraniu jeśli używamy odmiany którą trzeba obrać)
  • 1 większa cebula
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1,5-2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć)
  • 4-5 liści kafiru*
  • 1-2 pałeczki trawy cytrynowej*
  • świeże chilli
  • sól
  • olej (np. rzepakowy)
dodatkowo:
  • 2 łyżki soku z limonki, do smaku (ewentualnie)
  • podprażone pestki, natka kolendry - do posypania
  • grzanki (lub tosty) skropione sokiem z limonki/cytryny


* Kafir (liście limonki) i trawa cytrynowa, dobrze bilansują słodycz mleka kokosowego i pogłębiają smak zupy, warto się w nie zaopatrzyć choćby w formie suszonej - przydadzą się do wielu dań kuchni tajskiej czy dalekowschodniej.


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plasterki, dynię w większe kawałki lub grubą kostkę.
W garnku (najlepszy taki z grubym dnem) rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę.
Kumin i kolendrę rozcieramy w moździerzu i wrzucamy do smażącej się cebuli, razem ze startym imbirem, kurkumą, liśćmi kafiru, kozieradką i posiekaną drobno trawą cytrynową.
Mieszamy podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli.
Przesmażamy chwilę i dorzucamy pokrojoną dynię.
Przykrywamy całość i dusimy kilka minut na małym ogniu.
Zalewamy wodą (ok. 1l.) solimy i gotujemy aż dynia będzie zupełnie miękka.
Pod koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy całość na gładki krem (liście kafiru dobrze jest wcześniej wyłowić).
Ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą.
Podajemy gorącą z grzankami skropionymi sokiem z limonki, lub posypujemy podprażoną dynią i/lub natką kolendry.





Sezon na dynieOrganizator: awodwanrazc

1 komentarz:

  1. Wypróbuj w tej zupie wodę filtrowaną - filtracja wpływa pozytywnie na smak zupy. My mamy w domu filtr molekularny z naturalną mineralizacją i używamy tej zdrowej i smacznej wody do przygotowywania praktycznie wszystkich potraw.

    OdpowiedzUsuń