Przepis, na makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem, jest już co prawda na blogu, ale brakuje tu jego rozbudowanej wersji, ulubionej przez moją młodszą latorośl (o to danie prosił dzwoniąc z pociągu kiedy pierwszy raz zjeżdżał do domu na weekend).
W październiku co prawda naszą wyobraźnię najmocniej stymuluja dynie, ale to danie to na pewno jeden z dobrych patentów, na zakończenie z przytupem sezonu na bakłażany.
Inspiracją był przepis na makaron z pulpetami autorstwa niezawodnej Marty Dymek KLIK
Spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym i pulpetami
Składniki:
sos i makaron:
sos i makaron:
- 400-500g makaronu spaghetti lub linguine
- 2-1,5 kg mięsistych pomidorów typu lima (lub 2 puszki pomidorów krojonych)
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 niewielki bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
pulpety:
- 2 kostki tofu (2 x 180g)
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 ziarenek jałowca
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki, bakłażana w grubą kostkę.
Na wyższej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i bakłażana, delikatnie solimy, przesmażamy chwilę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony pieprz i przykrywamy patelnią i dusimy kilka minut na małym ogniu aż bakłażany zmiękną.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórek) i przesmażamy całość aż do odparowania płynu.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy wg wskazań na opakowaniu
Tofu miksujemy z zmielonymi pestkami dyni, roztartym w moździerzu jałowcem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Formujemy niewielkie pulpety, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oliwy, w trakcie przewracając je delikatnie widelcem, tak żeby obsmażyły się z obu stron.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i pulpetami.
Podajemy posypane startym parmezanem (opcjonalnie) i bazylią lub posiekaną natką pietruszki.
Cebulę kroimy w półplasterki, bakłażana w grubą kostkę.
Na wyższej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i bakłażana, delikatnie solimy, przesmażamy chwilę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo mielony pieprz i przykrywamy patelnią i dusimy kilka minut na małym ogniu aż bakłażany zmiękną.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórek) i przesmażamy całość aż do odparowania płynu.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy wg wskazań na opakowaniu
Tofu miksujemy z zmielonymi pestkami dyni, roztartym w moździerzu jałowcem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Formujemy niewielkie pulpety, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobina oliwy, w trakcie przewracając je delikatnie widelcem, tak żeby obsmażyły się z obu stron.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i pulpetami.
Podajemy posypane startym parmezanem (opcjonalnie) i bazylią lub posiekaną natką pietruszki.
świetne pulpeciki! idealne jako dodatek do całego dania :)
OdpowiedzUsuńsprobuje dzieki
OdpowiedzUsuń