czwartek, 21 stycznia 2016

Sałatka z buraków, pęczaku i jabłka

Buraki w okresie zimowym stanowią bazę połowy moich sałatek. Uwielbiam je bezgranicznie i praktycznie każde odpalenie piekarnika wykorzystuję jako pretekst na dorzucenie gdzieś z boku kilku sztuk zawiniętych w folię (pieczone są zdecydowanie najlepsze). Buraczanych sałatek  jest już kilka na blogu np: efektowne buraczane carpaccio lub ta z pomarańczą), i te bardziej codzienne , wystarczające jako samodzielny posiłek, jak ta z buraków i kaszy gryczanej.
Dziś też jedna z tych codziennych, sprawdzająca się świetnie zabierana w pudełku do pracy, prosta, pyszna, sycąca, zdrowa i wykorzystująca wszystko to co najlepiej smakuje zimą.



Sałatka z buraków, pęczaku i jabłka



Składniki
(porcja dla ok 2 osób)

  • 2 średnie buraki upieczone w łupinach
  • 2 niewielkie jabłka
  • 4-5 łyżek ugotowanego pęczaku
  • 1-2 łyżki oleju lnianego 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka dobrej jakości musztardy
  • świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
  • ulubione kiełki, natka pietruszki, sałata lub rukola


Przygotowanie:
Buraki i jabłka kroimy w kostkę.
Olej łączymy z musztardą i sokiem z cytryny.
Mieszamy wszystkie składniki w misce, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy na rukoli lub sałacie, posypaną kiełkami lub natką pietruszki.






3 komentarze:

  1. Ja się do buraków bardzo niedawno przekonałam, ogólnie zawsze uważałam że są paskudne.
    Po spróbowaniu tej sałatki zmieniam zdanie! Pycha :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Pieczone są najcudowniejsze na świecie - słodkie, aromatyczne i znakomite w wielu sałatkowych połączeniach :)

      Usuń