Co prawda to już nie szczyt sezonu na bakłażany, ale ostatnio zamrugały na mnie wymownie ze sklepowej półki i skusiły na jeden z moich ulubionych makaronów. W wersji sycząco białkowej (czerwona soczewica), pełnoziarnistej i kusząco pysznej.
Idealnej na złamane serducho, podły nastrój i wszystkie okropne newsy, którymi masakrują media.
Idealnej na złamane serducho, podły nastrój i wszystkie okropne newsy, którymi masakrują media.
Makaron z pomidorami soczewicą i bakłażanem
Składniki:
(dla 4-6 osób)
- ok.400 g krótkiego makaronu (u mnie pełnoziarniste gemelli)
- 1 duża czerwona cebula
- 1 niewielki bakłażan (300g)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 400-500 ml krojonych pomidorów (z własnych zapraw lub puszkowe)
- 6-8 ząbków czosnku (można mniej - my należymy do czosnkolubów)
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- świeżo starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron.
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek.
Bakłażana kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.
Solimy, przesmażamy kilka minut na małym ogniu, raz po raz mieszając.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i czerwoną soczewicę.
Przesmażamy chwilę i zalewamy całość pomidorami.
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż do miękkości soczewicy tj. ok 10 minut (w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody).
Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż do miękkości soczewicy tj. ok 10 minut (w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody).
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.
Mieszamy odcedzony makaron z sosem.
Podajemy obficie posypany tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i polany oliwą z oliwek.
Tyle pysznych produktów w jednym daniu - to musiało smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńHura, w końcu przepis do którego mam wszystkie składniki! Wiem, co będe miała jutro na lunch! :) ps. piękny talerz!
OdpowiedzUsuń