Kolorowa surówka z kapusty z masłem orzechowym
- 1 kubek poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 kubek poszatkowanej białej kapusty
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1-2 pałki selera naciowego
- 1 cebula szalotka (lub 1/2 cebuli czerwonej)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina ciepłej wody
Przygotowanie:
Poszatkowaną czerwoną i biała kapustę mieszamy (w większej misce) ze startą na grubej tarce marchewką i pokrojoną w cienkie paski papryką.
Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki.
Składniki sosu mieszamy w miseczce za pomocą trzepaczki, rozrzedzając odrobiną ciepłej wody - świetnie sprawdzi się tu też zwykły słoiczek z nakrętką, którym potrząsamy aż do połączenia wszystkich składników sosu.
Sosem zalewamy warzywa, mieszamy i jemy ... choć jeszcze lepsza jest oczywiście jak się chwilę "przegryzie" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz