poniedziałek, 2 stycznia 2017

Kolorowa surówka z kapusty (z masłem orzechowym)

Po sylwestrowych szaleństwach i ciężarach świątecznego jedzenia, moją wyobraźnię rozpaliły surówki. Generalnie im bardziej surowo i kolorowo tym lepiej. To nic, że pora roku surowiznom nie sprzyja, a z rodzimych sezonowych dobrodziejstw, ostały się jedynie warzywa korzeniowe i kapustne. Przymykam oko na niesezonową paprykę i chrupię. Chrupię pyszny kapuściany miks z masłem orzechowym... trochę w ramach sprzątania lodówki...



Kolorowa surówka z kapusty z masłem orzechowym


Składniki:
  • 1 kubek poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 kubek poszatkowanej białej kapusty
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 pałki selera naciowego
  • 1 cebula szalotka (lub 1/2 cebuli czerwonej)
  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina ciepłej wody


Przygotowanie:
Poszatkowaną czerwoną i biała kapustę mieszamy (w większej misce) ze startą na grubej tarce marchewką i pokrojoną w cienkie paski papryką.
Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki.
Składniki sosu mieszamy w miseczce za pomocą trzepaczki, rozrzedzając odrobiną ciepłej wody - świetnie sprawdzi się tu też zwykły słoiczek  z nakrętką, którym potrząsamy aż do połączenia wszystkich składników sosu.
Sosem zalewamy warzywa, mieszamy i jemy ... choć jeszcze lepsza jest oczywiście jak się chwilę "przegryzie" :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz