niedziela, 18 grudnia 2016

Pierogi bezglutenowe

Są potrawy, które na bezglutenowe przerabia się łatwo, ale i takie, od których potrafi rozboleć głowa. Ciasto pierogowe należy niestety do tych bardziej problematycznych. Przepisów na nie jest wiele, ale albo w smaku są szkliste i nijakie, albo ich elastyczność pozostawia wiele do życzenia.
To dzisiejsze ciasto stawia na mieszankę różnych mąk, tj takich, które zapewniają elastyczność (głównie tapioka) i bardziej wyraźny smak (mąka gryczana).
Praca z takim ciastem wymaga ciut innej taktyki i więcej cierpliwości, ale efekt, tj smak samego ciasta, jest bardzo zbliżony do tego, które znamy z tradycyjnych pierogów.





 Ciasto na pierogi bezglutenowe



Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki z tapioki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:
Mąkę z tapioki i zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem.
Mieszamy zostawiamy na chwilę i dosypujemy resztę mąk i 1 łyżkę oleju lub oliwy.
Wyrabiamy ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobinę mąki, lub dolewamy odrobinę wody (wiem ze to denerwująco brzmi, ale idealną gęstość z czasem podpowie nam ręka).
Zawijamy ciasto w folię (żeby nie wyschło) i odstawiamy na 10-15 minut.
Odrywamy małą porcję ciasta i wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy wybranym farszem.
Gotujemy partiami w osolonym wrzątku (1-2 min od wypłynięcia)


MOJE RADY:
1. Przy wałkowaniu zdecydowanie lepiej sprawdza się metoda małych porcji, bo ciasto ma większe tendencje do wysychania niż ciasto tradycyjne.
2. Dobrze jest gotować pierogi małymi partiami, krótko po ich pozlepianiu (np każde kolejne przygotowane 10 szt). Zapobiegnie to obsychaniu i pękaniu pierogów.





3 komentarze:

  1. Świetny przepis. Mialam duzo obaw co do efektu końcowego ale ciasto wyszlo o takiej samej konsystencji jak z mąki pszenicznej

    OdpowiedzUsuń