piątek, 27 stycznia 2017

Zimowa zupa jarzynowa z jarmużem i wędzoną papryką

Prosta zupa z dodatkiem jarmużu i aromatem wędzonej papryki, to dobra alternatywa dla swojskich grochówek, fasolówek czy kapuśniaków, które mroźną zimą rozpalają naszą wyobraźnię. Równie treściwa i bogata w białko (dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy), spokojnie może być traktowana jako samodzielny posiłek. Idealna strawa na długo utrzymujące się mrozy...




Zimowa zupa jarzynowa z jarmużem i wędzoną papryką


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 350 - 400 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 100-150 g jarmużu
  • 2 litry wody
  • olej do smażenia

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 kulki jałowca
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę.
Pory płuczemy z ewentualnych resztek piasku i kroimy na plasterki
W większym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dorzucamy pokrojoną cebulę.
Podsmażamy chwilę na małym ogniu i dorzucamy pory i posiekany czosnek.
Seler, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i kolejno dorzucamy do warzyw.
Ziemniaki obieramy kroimy w większą kostkę i razem z suchą soczewicą wsypujemy do garnka z warzywami.
Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (poza koncentratem pomidorowym) i gotujemy pod przykryciem ok 15 min.
Dodajemy posiekane na kawałki liście jarmużu i gotujemy jeszcze chwilę.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorącą ... najlepiej z kromką dobrego pieczywa.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie gęste i odżywcze zupy i często robię podobną, jednak na koniec ją miksuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego typu zupki to nasze ulubione, gęste, aromatyczne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń