Zimowa zupa jarzynowa z jarmużem i wędzoną papryką
Składniki:
- 1 cebula
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego)
- 1-2 ząbki czosnku
- 350 - 400 g ziemniaków
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 100-150 g jarmużu
- 2 litry wody
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 kulki jałowca
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę.
Pory płuczemy z ewentualnych resztek piasku i kroimy na plasterki
W większym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dorzucamy pokrojoną cebulę.
Podsmażamy chwilę na małym ogniu i dorzucamy pory i posiekany czosnek.
Seler, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i kolejno dorzucamy do warzyw.
Ziemniaki obieramy kroimy w większą kostkę i razem z suchą soczewicą wsypujemy do garnka z warzywami.
Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (poza koncentratem pomidorowym) i gotujemy pod przykryciem ok 15 min.
Dodajemy posiekane na kawałki liście jarmużu i gotujemy jeszcze chwilę.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorącą ... najlepiej z kromką dobrego pieczywa.
Uwielbiam takie gęste i odżywcze zupy i często robię podobną, jednak na koniec ją miksuję :)
OdpowiedzUsuńTego typu zupki to nasze ulubione, gęste, aromatyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuń