czwartek, 5 stycznia 2017

Krem porowo - ziemniaczany (vichyssoise)

Klasyk w roślinnej wersji. Jedna z prostszych i jedna z naszych ulubionych zup typu krem. Świetna w roli przystawki lub lekkiej kolacji. Delikatna, a nie pozbawiona wyrazu, kremowa... pyszna. Przez wiele lat przygotowywałam ją z dodatkiem klasycznej śmietanki (a czasem mozzarelli), ale tu nerkowce i płatki drożdżowe nie spełniają tylko roli roślinnego zamiennika - zwyczajnie sprawdzają się w tej zupie o wiele lepiej :)  Delikatnie orzechowa nuta idealnie współgra z porami, a całość smakuje bosko.Ja do klasycznej wersji na pewno nie wrócę...




Krem porowo - ziemniaczany (vichyssoise)


Składniki:
(ok 4-6 porcji)
  • 4 duże pory
  • 400-450g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki majeranku lub lubczyku
  • sól, biały pieprz
  • oliwa z oliwek

  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych


Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy gorącą wodą (tylko tyle żeby je przykryła).
Pory pozbawiamy suchych i intensywnie zielonych części (te zielone przydadzą się np. na rosół lub bulion), płuczemy z ewentualnych drobinek piasku i kroimy na plasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, wlewamy kilka łyżek oliwy, wsypujemy pory, solimy i dusimy kilka minut na małym ogniu.
Dorzucamy pokrojone ziemniaki, przyprawy i zalewamy wodą (0,8 -1,0 l).
Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości ziemniaków.
Nerkowce miksujemy, wraz z wodą w której się moczyły aż do uzyskania konsystencji śmietany, dosypujemy płatki drożdżowe i wlewamy całość do zupy.
Miksujemy całość na gładko, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz