środa, 30 listopada 2016

Sałatka z buraków i czarnej soczewicy

Soczewica zadomowiła się na dobre, nie tylko w kuchniach roślinożerców. Powszechnie stosowana jest czerwona (idealna w zupach i sosach),  zielona ( świetna w kotletach, farszach czy pasztetach), ale ciągle jeszcze trochę mniej znana najładniejsza z nich, czyli czarna. Ta zdecydowanie najlepiej sprawdza się w sałatkach, jest najbardziej wyrazista w smaku i zwarta.
Dzisiaj bryluje w zestawieniu z burakiem i jabłkiem w słodko kwaśnym sosie. Świetna w roli sałatki na wszelkiego rodzaju zimowych imprezach, lub w roli drugiego śniadania zabranego w pudełku do pracy.





Sałatka z buraków i czarnej soczewicy


Składniki:

  • 2-3 średnie upieczone buraki buraki
  • 1/2 kubka suchej czarnej soczewicy
  • 1 niewielkie jabłko
  • 1-2 pałki selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub (oliwy z extra virgin)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, świeżo mielony pieprz

* buraki pieczemy w całości (w łupinach), zawinięte w folię aluminiową ok.1h w 200 stopniach.



Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Wystudzone i obrane buraki kroimy w ćwierć plasterki, jabłko w słupki, a seler naciowy w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki dresingu (olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop z agawy) mieszamy i zalewamy sosem buraki.
Dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz