Dzisiaj bryluje w zestawieniu z burakiem i jabłkiem w słodko kwaśnym sosie. Świetna w roli sałatki na wszelkiego rodzaju zimowych imprezach, lub w roli drugiego śniadania zabranego w pudełku do pracy.
Sałatka z buraków i czarnej soczewicy
Składniki:
- 2-3 średnie upieczone buraki buraki
- 1/2 kubka suchej czarnej soczewicy
- 1 niewielkie jabłko
- 1-2 pałki selera naciowego
- pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 i 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub (oliwy z extra virgin)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Wystudzone i obrane buraki kroimy w ćwierć plasterki, jabłko w słupki, a seler naciowy w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki dresingu (olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop z agawy) mieszamy i zalewamy sosem buraki.
Dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz