niedziela, 13 listopada 2016

Makaron z brukselką

Swojskie dania na bazie makaronu, to moje ulubione "comfort food". Proste w przygotowaniu, szybkie (wystarczy kilkanaście minut) i błogo rozgrzewające żołądek i duszę. To dzisiejsze zawdzięczam psiapsiółce i jej opowieściom o dziadku, który zajadał się brukselką smażoną z boczkiem i podawaną z łazankami...
Tak, tak... zapewniam, że nie wszyscy mają brukselkowe złe wspomnienia z dzieciństwa ;)




Makaron z brukselką



Składniki:
(porcja dl 4-5 osób)

  • 400-500g krótkiego makaronu
  • 500-600g świeżej brukselki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • garść świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

opcjonalnie:
  • 100 g mozzarelli
  • podprażone orzechy włoskie


Przygotowanie:
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy gotujemy wg. czasu podanego na opakowaniu.
Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Solimy odrobinę i  mieszamy.
Brukselkę kroimy w plasterki, dorzucamy do lekko podsmażonej cebuli.
Mieszamy i podsmażamy kilka minut.
W międzyczasie suszone pomidory kroimy w paski, czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do warzyw.
Łączymy brukselkę z ugotowanym al dente makaronem, pieprzymy do smaku (brukselka baaaardzo lubi pieprz), posypujemy obficie parmezanem (na tym etapie możemy też dorzucić podartą na strzępy mozzarellę), mieszamy i podajemy.





4 komentarze:

  1. Ciekawe bo nigdy nie eksperymentowałam z brukselką ...wypróbuję ten przepis. Czy filtrujesz wodę na której przygotowujesz potrawy? U nas od kiedy mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją ma on u nas wiele do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten makaron. A jak brukselka się skończy, zastępuję w sezonie zielonymi szparagami i jest równie genialny. Pychota

    OdpowiedzUsuń