niedziela, 29 maja 2016

Kotlety jajeczne bezjajeczne (z ziemniaków)

Pyszne danie z resztek a'la smaki PRLu. Zalet ma wiele: jest odwiecznie uwielbiane przez dzieciaki, banalnie łatwe do przygotowania, a podane z mizerią, furą surówki z młodej kapusty, czy ogórków małosolnych, świetnie się sprawdza w roli lekkiego letniego obiadu.



Kotlety jajeczne bezjajeczne (z ziemniaków)


Składniki:

  • 300-400 g ugotowanych ziemniaków* (gotowanych bez soli i ostudzonych np z poprzedniego dnia)
  • 1 kostka tofu (180g)
  • 3/4-1 łyżeczka soli kala namak 
  • kilka liści posiekanego czosnku niedźwiedziego (lub łyżka suszonego)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
  • świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


* na tego typu kotlety nie będą się oczywiście nadawały młode ziemniaki, są zbyt wodniste.


Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek niedźwiedzi szatkujemy.
Ostudzone ziemniaki rozgniatamy praską, razem z pokruszonym tofu.
Łączymy masę z cebulą, resztą przypraw i namoczonym siemieniem.
Formujemy niewielkie kotlety, panierujemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju  i smażymy obustronnie na złoto.





3 komentarze: