Pyszne danie z resztek a'la smaki PRLu. Zalet ma wiele: jest odwiecznie uwielbiane przez dzieciaki, banalnie łatwe do przygotowania, a podane z mizerią, furą surówki z młodej kapusty, czy ogórków małosolnych, świetnie się sprawdza w roli lekkiego letniego obiadu.
Kotlety jajeczne bezjajeczne (z ziemniaków)
Składniki:
- 300-400 g ugotowanych ziemniaków* (gotowanych bez soli i ostudzonych np z poprzedniego dnia)
- 1 kostka tofu (180g)
- 3/4-1 łyżeczka soli kala namak
- kilka liści posiekanego czosnku niedźwiedziego (lub łyżka suszonego)
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
- świeżo mielony pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
* na tego typu kotlety nie będą się oczywiście nadawały młode ziemniaki, są zbyt wodniste.
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek niedźwiedzi szatkujemy.
Ostudzone ziemniaki rozgniatamy praską, razem z pokruszonym tofu.
Łączymy masę z cebulą, resztą przypraw i namoczonym siemieniem.
Formujemy niewielkie kotlety, panierujemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy obustronnie na złoto.
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek niedźwiedzi szatkujemy.
Ostudzone ziemniaki rozgniatamy praską, razem z pokruszonym tofu.
Łączymy masę z cebulą, resztą przypraw i namoczonym siemieniem.
Formujemy niewielkie kotlety, panierujemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy obustronnie na złoto.
Bardzo lubię kotlety z ziemniaków, chociaż przekonanie się do nich zajęło mi trochę czasu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńpysznie tu
OdpowiedzUsuń