czwartek, 12 maja 2016

Calzone ze szparagami i suszonymi pomidorami

Dziś dalszy ciąg szparagowego obłędu, i dalej pozostajemy we włoskim klimacie, zmieniamy tylko kolor na zielony. 
Calzone czyli duże włoskie drożdżowe pierogi, nadziewać można niemal wszystkim, a zestaw: zielone szparagi, suszone pomidory i zielony groszek,  to chwilowo moja ulubiona wersja. Pyszne, średnio dietetyczne, niewegańskie i niebezglutenowe... Znakomite w roli ciepłego dania obiadowego, ale też równie smaczne na zimno np. na majowym pikniku,  lub zwyczajniej: w roli drugiego śniadania w pracy lub szkole. Rozpusta w najczystszej postaci :)




Calzone ze szparagami i suszonymi pomidorami



Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 50-70 g suszonych pomidorów z zalewy
  • 200 g zielonego groszku (np mrożony) 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • świeży rozmaryn, tymianek lub bazylia
  • spora garść startego sera typu cheddar lub 1-2 kulki mozzarelli
  • podwójna porcja ciasta z TEGO przepisu




Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowywania ciasta KLIK
Kiedy ciasto spokojnie wyrasta przystępujemy do przygotowywania farszu.


Szparagi płuczemy (zielonych szparagów nie obieramy!!!), kroimy na ok 2 cm kawałki (łebki
zostawiamy całe), a zdrewniałe końcówki odrzucamy (zdrewniałe końcówki to ok 1/4 od obciętego końca, łatwo granicę wyczuć nożem krojąc szparagi na kawałki).
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy szparagi. Delikatnie solimy i przesmażamy na małym ogniu kilka minut.
Dorzucamy mrożony groszek,  przykrywamy i dusimy całość jeszcze chwilę (warzywa do zupełnej miękkości dojdą w piekarniku).
Dodajemy posiekane suszone pomidory, mieszamy, pieprzymy do smaku i studzimy.

Piekarnik nastawiamy na 220 st

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i wałkujemy na okrągłe placki, podsypując stolnicę mąką.
Na każdy placek nakładamy wystudzony farsz, posypujmy świeżymi ziołami i startym lub porwanym(w przypadku mozzarelli) serem.
Placki zlepiamy w duże pierogi.
Calzone układamy na blasze wyłożonej papierem, nakłuwamy widelcem (damy w ten sposób ujście parze i zapobiegniemy pękaniu pierogów).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240-220 st ok 15-20 minut.

Pozdajemy z ulubioną sezonową sałatą i sosem czosnkowym lub pomidorowym.






3 komentarze: