Spaghetti ze szparagowo-miętowym pesto
Składniki:
(dla 4 osób)
- 400-500 g długiego makaronu (spaghetti lub linguine)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3-5 ząbków czosnku
- mały pęczek mięty
- 2/3 szklanki pestek dyni
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- trochę wody po gotowaniu szparagów
- sól, pieprz
- garść startego parmezanu
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron.
Szparagi
Szparagi kroimy na ok 2 cm kawałki (łebki pozostawiamy całe), a zdrewniałe końcówki odrzucamy (zdrewniałe końcówki to ok 1/4 od obciętego końca, łatwo granicę wyczuć nożem krojąc szparagi na kawałki).
W małym garnku umieszczamy pokrojone szparagi, na wierzch wysypujemy całe łebki i zalewamy wrzątkiem - wszystkie szparagi nie muszą być zanurzone, łebki dojdą na parze.
Gotujemy szparagi 2-3 minuty tj aż będą lekko niedogotowane, delikatnie chrupiące.
Do blendera wrzucamy posiekany na plasterki czosnek, liście mięty, zmielone pestki dyni *, sól, pieprz i podgotowane szparagi, tj. wszystkie poza łebkami.
Dodajemy kilka łyżek oliwy, odrobinę wody pozostałej po gotowaniu szparagów i mielimy całość na gładki sos.
W razie potrzeby rozrzedzamy sos dodatkową porcją wody lub dodatkową porcją oliwy.
Sos mieszamy z gorącym makaronem i szparagowymi łebkami, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą i podajemy.
* Jeśli mamy dobry blender to możemy pominąć wcześniejsze mielenie pestek, jesli nie warto mu w ten sposób oszczędzić pracy.
Bardzo lubię dodatek mięty do obiadu, świetnie orzeźwia potrawę! :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń