niedziela, 22 listopada 2015

Majonez z nerkowców

Do mojej kolekcji zamienników majonezu dokładam dziś nerkowcową wersję. Pyszną, delikatnie słodkawą, kremową, o lekko mlecznym posmaku. Taki majonez jest lżejszy niż tradycyjny (sam tłuszcz z orzechów wystarcza), dużo zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Idealnie pasuje do wszelakich ziemniaczanych sałatek i wegetariańskiego fast foodu ... to nasz ulubiony roślinny majonez do wegetariańskich hot dogów.

 





Majonez z nerkowców



Składniki:
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (u mnie dijon)
  • 1/2 -2/3 łyżeczki syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z domowych kiszonych ogórków *
  • świeżo mielony pieprz


opcjonalnie:
  • czarna sól (Kala-Namak) - dla ewentualnego dodania całości bardziej jajecznego smaku


Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny (albo po prostu na noc).
Odcedzone wrzucamy do kielicha blendera, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i pozostałymi przyprawami (jeśli zakwaszamy majonez wodą po ogórkach, nie musimy już używać klasycznej soli).
Dolewamy chlust wody z po kiszeniu ogórków i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładki krem (w razie potrzeby rozrzedzamy większą ilością wody po ogórkach lub zwykłą wodą).



* Sok z ogórków można oczywiście zastąpić sokiem z cytryny (lub octem winnym), ale ja bardzo zachęcam do wykorzystywania wody po kiszonkach - sprawdza się równie świetnie ... a taką domową grzech wylewać.






6 komentarzy:

  1. z nerkowców!!! <3 już go lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za majonezem i nigdy go dużo nie jadłam, więc i nie eksperymentowałam z roślinnymi wersjami, ale ten Twój nerkowcowy wygląda cudownie i tak bardzo kremowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jestem jakąś specjalną fanką majonezu, ale moi Panowie uwielbiają go prawie do wszystkiego więc kombinuję żeby im ten klasyczny ciut ograniczać... na szczęście lubią te eksperymenty ;)

      Usuń
  3. Agu wkoncu cos dla mnie,twój serek z nerkowców gości u mnie czesto,nawet teraz mam w lodówce,a majonezu brakuje mi mocno,kupiłam zamiennik,ale jest nie do zjedzenia.Napewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń