Proste i szybkie w przygotowaniu zupy to podstawa, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej takie, które nie wymagają wstępnego przygotowywania bulionów, robią się prawie same. są wysokobiałkowe, sycące, i rozgrzewające. Krem z warzyw i czerwonej soczewicy spełnia wszystkie te zadania i jest zwyczajnie pyszny. Idealny dla początkującego kucharza ... i dla zabieganych.
Krem z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- biała i jasnozielona część pora
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- świeże chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka imbiru
- 2/3 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- oliwa
- sól/pieprz
do podania:
- natka kolendry lub pietruszki
- sok z limonki lub cytryny
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę (może być grubo bo będziemy przecież wszystko miksować) i podsmażamy na małej ilości oliwy - najlepiej w większym garnku o grubym dnie.
Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i chwilę przesmażamy.
Dosypujemy soczewicę, oraz przyprawy: pokrojony czosnek i chilli, kurkumę, imbir, zmieloną w moździerzu kozieradkę i kolendrę.
Przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie, solimy i miksujemy na gładki krem - w razie potrzeby uzupełniając ilość wody ... i soli ;)
Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendry, ewentualnie jeszcze skropioną sokiem z cytryny lub oliwą.
przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam ale bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Soczewica to mój ulubiony strączek do zup kremów :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda przepysznie i wiem, że tak musiała smakować ;)
fajny blog serio
OdpowiedzUsuń