niedziela, 29 listopada 2015

Krem z czerwonej soczewicy

Proste i szybkie w przygotowaniu zupy to podstawa, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej takie, które nie wymagają wstępnego przygotowywania bulionów, robią się prawie same. są wysokobiałkowe, sycące, i rozgrzewające. Krem z warzyw i czerwonej soczewicy spełnia wszystkie te zadania i jest zwyczajnie pyszny. Idealny dla początkującego kucharza ... i dla zabieganych.




Krem z czerwonej soczewicy


Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • biała i jasnozielona część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • świeże chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka imbiru
  • 2/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • oliwa
  • sól/pieprz

do podania:

  • natka kolendry lub pietruszki
  • sok z limonki lub cytryny
  • oliwa


Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę (może być grubo bo będziemy przecież wszystko miksować) i podsmażamy na małej ilości oliwy - najlepiej w większym garnku o grubym dnie.
Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i chwilę przesmażamy.
Dosypujemy soczewicę, oraz przyprawy:  pokrojony czosnek i chilli, kurkumę, imbir, zmieloną w moździerzu kozieradkę i kolendrę.
Przesmażamy jeszcze chwilę i zalewamy wodą.
Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie, solimy i miksujemy na gładki krem - w razie potrzeby uzupełniając ilość wody ... i soli ;)

Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendry, ewentualnie jeszcze skropioną sokiem z cytryny lub oliwą.





Zimowy obiad wege

3 komentarze:

  1. przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam ale bardzo smacznie wygląda ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica to mój ulubiony strączek do zup kremów :)
    Twoja wygląda przepysznie i wiem, że tak musiała smakować ;)

    OdpowiedzUsuń