Fasolowe brownie
Składniki:
- 2 kubki ugotowanej białej fasoli
- 1 kubek łuskanych orzechów włoskich (lub migdałów)
- 2 bardzo dojrzałe (wręcz przejrzałe) banany
- 5-8 daktyli (można zastąpić dodatkowymi dwoma bananami, ksylitolem lub innym ulubionym słodzidłem)
- 1 tabliczka posiekanej drobno gorzkiej czekolady (100g)
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 3 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub 3 jajka)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gruszki
- 2 plastry świeżego ananasa
Przygotowanie:
2/3 szklanki orzechów mielemy na "mąkę" (resztę zostawiamy w całości)
Do melaksera (takiego z nożem) wrzucamy wszystkie składniki (poza gruszkami i ananasem) i miksujemy na gładką masę.
W tym miejscu możemy spróbować i ewentualnie jeszcze dosłodzić (nie zrażając się fasolowym smakiem masy, który zniknie po upieczeniu).
Do masy dodajemy resztę orzechów (pobieżnie posiekanych), pokrojone w kostkę gruszki i ananasy.
Mieszamy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np tortownicy śr. 24cm).
Pieczemy w 175-180 stopniach ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
Jeśli chcemy polewamy ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, rozrzedzoną 2-3 łyżkami śmietanki kokosowej (lub zwykłej).
uwielbiam fasolowe ciacha, a zwłaszcza te o strukturze brownie!
OdpowiedzUsuńzdrowo! ;)
OdpowiedzUsuńniema to jak zbite, mokre, czekoladowe ciacho! a te z fasoli są genialne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju ciasta, a fasola to świetny strączek do ich wypieku :) I ta polewa cudownie się komponuje z całością ;)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy ta czekolada jest tylko do ozdoby ciasta jako polewa, czy jest w składzie ciasta?
OdpowiedzUsuńWchodzi w skład ciasta - polewa to kwestia dodatkowa...
UsuńZrobilam dwa razy. Uzylam zamiast bialej fasoli czarna, a za drugim razem zapomnialam o ananasie i gruszce. Wyszlo i tak pyszne. Aha, upieklam rowniez w temp 420 F (okolo 215 C), bo kiedys nie moglo sie dopiec. Maz uwielbia!
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć orzechy i zastąpic mąką?
OdpowiedzUsuńfasola w cieście?
OdpowiedzUsuń