sobota, 28 listopada 2015

Fasolowe brownie

Boom na fasolowe wypieki, który kilka lat temu mocno stymulował moją (i nie tylko moją) wyobraźnię lekko już przebrzmiał, ale na stałe zostało mi po nim czekoladowe ciasto z fasoli ... Dietetyczne choć nie bezkaloryczne, bezmleczne, a jednak dające sporo mocnoczekoladowej frajdy. Cieszy brakiem konieczności dodawania jakiejkolwiek mąki, tłuszczu czy cukru... Idealny deser dla dietujących, ale też dla dzieciaków - jest  kusząco słodkie, a nie bezwartościowe. Prawie raj na ziemi ;)





Fasolowe brownie



Składniki:

  • 2 kubki ugotowanej białej fasoli
  • 1 kubek łuskanych orzechów włoskich (lub migdałów)
  • 2 bardzo dojrzałe (wręcz przejrzałe) banany
  • 5-8 daktyli (można zastąpić dodatkowymi dwoma bananami, ksylitolem lub innym ulubionym słodzidłem)
  • 1 tabliczka posiekanej drobno gorzkiej czekolady (100g)
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 3 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub 3 jajka)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 2 plastry świeżego ananasa



Przygotowanie:
2/3 szklanki orzechów mielemy na "mąkę" (resztę zostawiamy w całości)
Do melaksera (takiego z nożem) wrzucamy  wszystkie składniki (poza gruszkami i ananasem) i miksujemy na gładką masę.
W tym miejscu możemy spróbować i ewentualnie jeszcze dosłodzić (nie zrażając się fasolowym smakiem masy, który zniknie po upieczeniu).
Do masy dodajemy resztę orzechów (pobieżnie posiekanych), pokrojone w kostkę gruszki i ananasy.
Mieszamy i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (np tortownicy śr. 24cm).

Pieczemy w 175-180 stopniach ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).


Jeśli chcemy polewamy ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą,  rozrzedzoną 2-3 łyżkami śmietanki kokosowej (lub zwykłej).





8 komentarzy:

  1. uwielbiam fasolowe ciacha, a zwłaszcza te o strukturze brownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. niema to jak zbite, mokre, czekoladowe ciacho! a te z fasoli są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego rodzaju ciasta, a fasola to świetny strączek do ich wypieku :) I ta polewa cudownie się komponuje z całością ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, czy ta czekolada jest tylko do ozdoby ciasta jako polewa, czy jest w składzie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wchodzi w skład ciasta - polewa to kwestia dodatkowa...

      Usuń
  5. Zrobilam dwa razy. Uzylam zamiast bialej fasoli czarna, a za drugim razem zapomnialam o ananasie i gruszce. Wyszlo i tak pyszne. Aha, upieklam rowniez w temp 420 F (okolo 215 C), bo kiedys nie moglo sie dopiec. Maz uwielbia!

    OdpowiedzUsuń