wtorek, 27 września 2016

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Coroczny rytuał wygrzewania się w nostalgicznym, jesiennym niskim słońcu, potrzebuje kilku atrybutów. Fotela ustawionego pod oknem, koca i aromatycznej zupy. Zupa krem sprawdza się tu najlepiej, dyniowa... lub jak ta dzisiejsza - z czerwonej soczewicy, podkręcona pomidorami i mlekiem kokosowym. Prosta i dość szybka w przygotowaniu, słoneczna, pachnąca rozgrzewającymi przyprawami... jedwabista. 
Gorąco polecam.





Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym


Składniki:
  • 2 szklanki czerwonej soczewcy
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • ok.600-800g mięsistych pomidorów (np. Lima) lub 1 puszka pomidorów kojonych (400ml)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • ok. 700 ml wody

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczka nasion kuminu
  • 1/3-1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • gałązka świeżego lubczyku (może być suszony)
  • papryczka chili
  • sól
  • dobry olej rzepakowy lub słonecznikowy

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plasterki lub grubszą kostkę, seler na plasterki i wrzucamy do garnka na małą ilość oleju.
Podsmażamy chwilę na małym ogniu.
Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu i dorzucamy do cebuli razem z imbirem, kurkumą i liściem laurowym.
Podsmażamy kilka minut  i dodajemy pokrojoną paprykę.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, sparzone obieramy ze skórki, kroimy i dorzucamy do garnka.
Mieszamy chwilę i dosypujemy  czerwoną soczewicę i posiekane świeże chili.
Zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie całkowicie miękka.
Solimy, dodajemy mleka kokosowego i miksujemy na gładki krem.
Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą czy pieprzem.

Podajemy gorącą, z grzankami skropionymi sokiem z cytryny, natką kolendry lub posiekaną papryczką chilli.




3 komentarze: