Coroczny rytuał wygrzewania się w nostalgicznym, jesiennym niskim słońcu, potrzebuje kilku atrybutów. Fotela ustawionego pod oknem, koca i aromatycznej zupy. Zupa krem sprawdza się tu najlepiej, dyniowa... lub jak ta dzisiejsza - z czerwonej soczewicy, podkręcona pomidorami i mlekiem kokosowym. Prosta i dość szybka w przygotowaniu, słoneczna, pachnąca rozgrzewającymi przyprawami... jedwabista.
Gorąco polecam.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewcy
- 1 duża cebula
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona lub żółta papryka
- ok.600-800g mięsistych pomidorów (np. Lima) lub 1 puszka pomidorów kojonych (400ml)
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- ok. 700 ml wody
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczka nasion kuminu
- 1/3-1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 liść laurowy
- gałązka świeżego lubczyku (może być suszony)
- papryczka chili
- sól
- dobry olej rzepakowy lub słonecznikowy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plasterki lub grubszą kostkę, seler na plasterki i wrzucamy do garnka na małą ilość oleju.
Podsmażamy chwilę na małym ogniu.
Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu i dorzucamy do cebuli razem z imbirem, kurkumą i liściem laurowym.
Podsmażamy kilka minut i dodajemy pokrojoną paprykę.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, sparzone obieramy ze skórki, kroimy i dorzucamy do garnka.
Mieszamy chwilę i dosypujemy czerwoną soczewicę i posiekane świeże chili.
Zalewamy wodą i gotujemy, aż soczewica będzie całkowicie miękka.
Solimy, dodajemy mleka kokosowego i miksujemy na gładki krem.
Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą czy pieprzem.
Podajemy gorącą, z grzankami skropionymi sokiem z cytryny, natką kolendry lub posiekaną papryczką chilli.
Ile soczewicy? :)
OdpowiedzUsuńdzięki za czujność :) 2 szklanki
Usuń2 szklanki to sporo dzieki
OdpowiedzUsuń