sobota, 24 września 2016

Fasolka szparagowa z pietruszkowym pesto

Jedno z najprostszych dań i jedno z tych, za które uwielbiam lato. Dań, bo mimo że fasolka szparagowa traktowana jest powszechnie jako dodatek obiadowy (z nieśmiertelną, OKROPNĄ bułką tartą), w tej wersji sama jest gwiazdą pierwszego planu. Wystarczy jej duża gorąca miska bez jakichkolwiek dodatków i jestem w niebie...
Korzystam, póki jeszcze ciągle można znaleźć fasolkę na straganach.




Fasolka szparagowa z pietruszkowym pesto


Składniki

  • 1kg fasolki szparagowej
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy aż będzie miękka (nie rozpadająca).
Natkę pietruszki siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, razem z pestkami dyni i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Zalewamy kilkoma łyżkami oliwy, odrobiną wody po gotowaniu fasolki, dodajemy sól i miksujemy na gładki sos.
Gorącą fasolkę mieszamy z pesto i podajemy... ewentualnie jeszcze dosalamy i skrapiamy oliwą.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam fasolkę i jem ją niemal codziennie. Twoje danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń