piątek, 17 lutego 2017

Fasola z jarmużem w pomidorach

Prosta, pyszna białkowa strawa W towarzystwie dobrego razowca stanowić będzie idealne zimowe drugie śniadanie, a podana z kaszą lub makaronem, doskonały dodatek obiadowy. Pomijając wcześniejsze gotowanie fasoli, przygotowanie jej nie jest pracochłonne  i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrawa idealna na dni kiedy nie chce nam się długo stać przy garnkach.



Fasola z jarmużem w pomidorach


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (np piękny jaś)
  • 200g jarmużu
  • 1 niewielka cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 800 ml krojonych pomidorów lub pasaty pomidorowej
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (oregano lub cząbru)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz (lub chilli)
  • oliwa/olej



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki lub kostkę i podsmażamy (w większym rondlu lub wysokiej patelni) na odrobinie tłuszczu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i obrany z grubszych łodyg jarmuż.
Solimy i dusimy jarmuż kilka minut aż zmięknie.
Dodajemy paprykę, czosnek niedźwiedzi, pomidory i ugotowaną fasolę.
Dusimy całość ok.10 min.
Podajemy gorące.




Nasiona roślin strączkowych na talerzu

2 komentarze:

  1. lubię takie dania, niedługo skończy się na nie sezon, kiedy wyjdzie więcej słońca będziemy jadać inne rzeczy - trzeb korzystać

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla nas to danie idealne!
    Połączenie fasoli, jarmużu i wędzonej papryki zawsze jest dobrym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń