poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Surówka z fenkuła z jabłkiem

Fenkuły (koper włoski) to kiepsko oswojone warzywo i ciągle jeszcze zbyt rzadko gości na naszych stołach. Trochę nas przeraża anyżowym aromatem i nie bardzo wiemy co z czym i jak. Polecam poeksperymentować z fenkułem w surówkach i anyżową nutę zrównoważyć limonką/cytryną lub słodkim jabłkiem. Zakochamy się w nim na pewno :)
Dzisiejsza, to próba odtworzenia tej, która zachwyciła mnie w poznańskiej "Oślej ławce" klik. Prosta, orzeźwiająca i pyszna. Bomba witaminowa w wiosennym kolorze. 


Surówka z fenkuła z jabłkiem


Składniki:
  • 2 średnie fenkuły (bulwy kopru włoskiego)
  • 1-2 jabłka
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • sok z 1/2 limonki 
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4-5 łyżek soku z aloesu (wody lub soku z jabłka)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Fenkuł oczyszczamy, pozbawiamy łodyg z koperkiem, kroimy wzdłuż na 4 części i szatkujemy na cienkie  plasterki. 
Z jabłkiem postępujemy tak samo (możemy je też zetrzeć na grubej tarce).
Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze (pietruszkę dobrze wcześniej pobieżnie posiekać) i blendujemy na jednorodny sos.
Zalewamy dresingiem fenkuł i jabłko, mieszamy odstawiamy chwilę "do przegryzienia" i podajemy.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie składników, a sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam fenkuł! A o jabłko też nietrudno :) To musi być smaczne połączenie - do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka pycha, tylko mam jedno pytanko - jak smakuje sok z aloesu? Słyszałam, że bardzo zdrowy. Często go pijesz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporadycznie i od niedawna :) W smaku jest trochę nijaki ...i mdły :)

    OdpowiedzUsuń