sobota, 2 kwietnia 2016

Krem selerowo-migdałowy

Seler i migdały pasują do siebie idealnie. Subtelne i łatwe do zdominowania przez mocne smaki, rozkwitają kiedy dać im razem delikatnie wybrzmieć.  Podkręcone jabłkiem i czosnkiem tworzą zupę, która nawet na wystawnym obiedzie nie będzie grać roli kopciucha, a codzienny posiłek zamieni w pysznego dopieszczacza.



Krem selerowo-migdałowy


Składniki:
(na ok. 6 porcji)

  • 800 g selera
  • 1/2 kubka migdałów
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 1 duże jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • oliwa lub olej z pestek winogron
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gała muszkatołowa
  • płatki migdałów do posypania



Przygotowanie:
Pory płuczemy z ewentualnych resztek piasku, kroimy w plasterki i wrzucamy do większego garnka z grubym dnem na odrobinę oliwy.
Podsmażamy na małym ogniu i dodajemy pokrojone w grubą kostkę jabłko i czosnek.
Przesmażamy chwilę, dodajemy obrany i pokrojony w dużą kostkę seler.
Zalewamy bulionem, dodajemy sól, majeranek i gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.
Migdały mielemy w młynku i dosypujemy do ugotowanej zupy.
Miksujemy całość blenderem ręcznym na gładki krem, ewentualnie rozrzedzamy wrzątkiem do pożądanej gęstości.
Solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

Zupę podajemy posypaną podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, skropioną dobrą oliwą.





3 komentarze: