piątek, 17 stycznia 2020

Drożdżówki z syropem klonowym i orzechami pekan

Ciepła drożdżówka podana z kubkiem kawy do łózka, to coś czemu się oprzeć nie umiem, mimo że do szczególnych miłośników drożdżowego ciasta nie należę (w przeciwieństwie do mojego męża).
Pachnące, aromatyczne mięciutkie i ... takie które rosną w nocy, tj których przygotowanie możemy zacząć dzień wcześniej i ograniczyć czas czekania na nie o poranku :)
Ten przepis, to zweganizowana wersja przepisu z niezawodnych Moich Wypieków KLIK
Gorąco polecam na nadchodzący weekend, na walentynki i każdy inny moment, kiedy potrzebujemy sobie podbić nastój ;)




Drożdżówki z syropem klonowym i orzechami pekan


Składniki:
(na 12-15 drożdżówek)

ciasto

  • 500-550g mąki
  • paczka suchych drożdży (7g)
  • 75g cukru
  • 150-170g ziemniaków (jeden większy lub dwa niewielkie ziemniaki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 100ml oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron
  • 1-2 łyżki whisky lub brandy (można pominąć lub zastąpić ekstraktem waniliowym)


nadzienie

  • 150g orzechów pekan
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (60-65ml)
  • 100g brązowego cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu



Przygotowanie WERSJA NOCNA:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i miksujemy z letnim mlekiem, cukrem, whisky i olejem.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i solą.
Zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Odkładamy wyrobione ciasto do miski, żeby chwilę odpoczęło (15-30 min)
Przykrywamy (najlepsza będzie miska z w miarę szczelną pokrywką ) i odstawiamy do lodówki na noc (9-7h) tj.do podwojenia objętości.

Rano wyciągamy ciasto z lodówki i przygotowujemy nadzienie tj orzechy pekan siekamy drobno i mieszamy z cukrem, syropem klonowym i cynamonem.

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok 40 na 50 cm.
Nadzienie wykładamy/rozsmarowujemy na cieście, zwijamy całość jak roladę i kroimy ostrym nożem na "krążki" grubości 3-3,5 cm.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej (zostawiając dystans na wyrośnięcie) papierem do pieczenia i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia  (ok. 40 min)

Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (opcja góra/dół), na 25-30 min.



Przygotowanie WERSJA KLASYCZNA:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i miksujemy z letnim mlekiem, cukrem, whisky i olejem.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i solą.
Zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tj do czasu aż podwoi swoją objętość (ok 1,5 h).

Orzechy pekan siekamy drobno i mieszamy z cukrem, syropem klonowym i cynamonem

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok 40 na 50 cm.
Nadzienie wykładamy/rozsmarowujemy na cieście, zwijamy całość jak roladę i kroimy ostrym nożem na "krążki" grubości 3-3,5 cm.
Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiajac między nimi dystans na wyrośnięcie) i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia  (ok. 30 min)

Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (opcja góra/dół), na 25-30 min.




Podajemy  wystudzone... opcjonalnie polane dodatkowo syropem klonowym :)





2 komentarze:

  1. Fajny artykuł, dowiedziałam się czegoś nowego i nawet polecę to znajomym.

    OdpowiedzUsuń