czwartek, 13 lutego 2020

Pieczone bataty z brukselką, orzechami i granatem

Końcówka zimy, nawet takiej kiepskiej jak ta, to moment kiedy jadę na ostatnich kulinarnych oparach. Wszystkie korzeniowe warzywa zaczynają mi się już przejadać i tęsknię za kolorowym letnim talerzem. W takich momentach dobrze sprawdza się ciągle jeszcze dostępna brukselka, pachnące latem suszone pomidory i słodkie pieczone bataty o cudnie słonecznej barwie. Pestki granatu dopełnią paletę barw i smaków, a ja przewrotnie się uśmiecham na myśl, że prędzej niż się spodziewamy przyjdzie czas, kiedy znów będziemy się cieszyć sezonem na brukselkę :)




Pieczone bataty z brukselką, orzechami i granatem


Składniki:
(porcja dla 2-4 osób)

  • 1 duży batat (800-750 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki (można pominąć)
  • sól
  • oliwa z oliwek


  • 500-600 g brukselki
  • 2 niewielkie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżka gęstego sosu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki
  • pestki granatu (ok 1/4-1/3 owocu)


Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200st  (grzanie góra dół)
Batata dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na ósemki/kawałki w kształcie bardzo dużych frytek. Mieszamy dokładnie z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawami (słodką papryką, chilli i wędzoną papryką).
Solimy i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min tj aż będą miękkie i rumiane.

W czasie kiedy bataty się pieką przygotowujemy brukselkę.
Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika lub dyni, orzechy włoskie i odkładamy na bok.
Brukselkę obieramy z ewentualnych zeschniętych listków i kroimy na grubsze plasterki lub ćwiartki.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy.
Do przeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną brukselkę, pokrojone w paski pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, podsmażamy przez ok 10 minut (brukselka ma tylko lekko zmięknąć i delikatnie się przyrumienić) i dodajemy sos balsamiczny i sok z cytryny.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy podprażone wcześniej pestki  i orzechy.
Gorącą brukselkę wykładamy na upieczone bataty i posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.



1 komentarz:

  1. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń