Wykluczanie nabiału, to poważne wyzwanie dla kogoś, kto za miskę makaronu oddałby bardzo wiele. Można dziś oczywiście bez problemu kupić roślinne odpowiedniki klasycznych serów, ale nie oszukujmy się - większość wegańskiego nabiału ma składy, łagodnie mówiąc, mało zachęcające i smak... mieszaniny wyrobu seropodobnego i torebki foliowej.
Na szczęście mamy płatki drożdżowe i migdały, orzechy, pestki...
Receptur domowego wegańskiego parmezanu, można znaleźć w sieci wiele i na pierwszy rzut oka, są niemal identyczne. Jak wiadomo jednak - diabeł tkwi w szczegółach :)Mój ulubiony "parmigiano vegano" musi być delikatnie wilgotny (świeżo obrane migdały), zmielony tak, żeby zostało coś na ząb tj. do konsystencję kaszy kukurydzianej i (co najważniejsze), musi być dopieszczony sezamem i mielonym czosnkiem.
Z parmigiano vegano nawet mojemu ukochanemu aglio, olio e peperoncino, nic nie brakuje :)
Parmigiano vegano
(wegański parmezan)
Składniki:
- 1 szklanka migdałów (ewentualnie nerkowców*)
- 2 czubate łyżki sezamu (KONIECZNIE!)
- 3 czubate łyżki płatków drożdżowych (do kupienia np. TU)
- 2/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do przestudzenia i obieramy ze skórek (jeśli używamy nerkowców, ten etap pomijamy).
Podprażamy obrane migdały kilka minut na suchej patelni, a później to samo robimy z sezamem -podprażamy delikatnie bo przypalony będzie gorzki.
Podprażony sezam mielimy w młynku.
Do misy miksera z ostrzem w kształcie litery S, wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania konsystencji cukru/kaszki kukurydzianej.
Przechowujemy w lodówce, zamknięty w słoiku.
* wersja z nerkowcami, sprawdzi się kiedy potrzebujemy parmezanu "na już", bo nie tracimy czasu na obieranie migdałów ze skórek, a same w sobie są podobnie "wilgotne". Ja często używam nerkowców do przygotowania "serowych" sosów śmietanowych i kremowych serków więc przy przygotowaniu parmezanu, ograniczam się tylko do migdałów.
hej, ile wytrzyma ten "ser" w lodówce?
OdpowiedzUsuńno pyszne
OdpowiedzUsuń