wtorek, 22 sierpnia 2017

Tofu a'la feta

W letnich sałatkach czasem trudno uniknąć fety, słony serowy smak świetnie współgra z pomidorami, bobem, arbuzem czy grillowaną cukinią... Na szczęście nawet Ci, którzy unikają nabiału, mogą podkręcić ulubione sałatkowe zestawy bezmleczną fetą z tofu.
Przygotowanie zajmuje kilka minut, a efekt wart jest wszystkiego :)




Tofu a'la feta

( inspirowane przepisem slowly veggie)


Składniki:

  • kostka naturalnego tofu (180 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone pomidory
  • 125 ml oliwy z oliwek (u mnie pół na pół zwykła i zlana z domowych suszonych pomidorów w oliwie)
  • 4 łyżki soku z cytryny (1/2 dużej cytryny)
  • 4 łyżki wody z kiszonych ogórków
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli
  • świeże chilli (lub suszone w płatkach)
  • 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę, czosnek w plasterki a suszone pomidory w mniejsze kawałki i wszystko wkładamy do słoika.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę i zalewamy nią fetę.
Zakręcamy słoik, potrząsamy i odstawiamy do lodówki na min 8h.

Dobrze pamiętać, że oliwa przechowywana w lodówce tężeje i wyjąć tofufetę z lodówki na 15-30 min przed podaniem.
Zalewa nadaje się do powtórnego użycia...  lub maczania bagietki i dożerania ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz