wtorek, 30 stycznia 2018

Sałatka ziemniaczana z porem i kukurydzą

Prostej sałatki ziemniaczano-majonezowej nie znajdziemy na listach fit przepisów i w modnych kulinarnych czasopismach. Mimo tego, raz na jakiś czas, jest nam niezbędna jak tlen. Ziemniaki (koniecznie takie gotowane w łupinach), por, kukurydza i smak jajka ... choć uzyskany bez jego udziału. Pyszny zimowy banał.




Sałatka ziemniaczana z porem i kukurydzą



Składniki:

  • 8 niewielkich ziemniaków (ok.700g)
  • 1 bardzo duży por (tylko biała i jasnozielony część)
  • Puszka kukurydzy
  • 3-4 bardzo czubate łyżki majonezu sojowego KLIK
  • 1/2-1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach (u mnie bez soli), i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (mogą być takie z poprzedniego dnia).
Pora kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z ewentualnych ziaren piasku.
Kroimy pora w jak najcieńsze plasterki, mieszamy z majonezem, kukurydzą i  pieprzem.
Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę.
Ziemniaki dodajemy do pokrojonego pora, posypujemy solą kala namak, mieszamy całość i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku pieprzem (lub dodatkowo zwykłą solą).

Najlepsza jest jak się chwilę przegryzie, ale można podawać od razu.



1 komentarz:

  1. Jak fajnie, że mi przypomniałaś o sałatce ziemniaczanej :)) Dzięki Kochana :)

    OdpowiedzUsuń